Acum nici chiar ca Alice Munro

Eram mai demult cu o prietenă într-o librărie și, tot vorbind noi despre un autor sau altul, ajungem şi la Alice Munro. În afară de faptul că primise Premiul Nobel pentru literatură în 2013 şi că scrie proză scurtă, nu ştiam mai nimic despre ea. Prietena mea, însă, avea temele mai bine făcute ca mine, aşa că mi-a recomandat volumul de povestiri pe care îl citise recent (Prea multă fericire, dacă nu mă înşeală memoria). “Cred că ți-ar plăcea Alice Munro”, mi-a spus, “că amândouă scrieţi cam în acelaşi stil”.

Alice-Munro-Ura-prietenie-etcNu ştiu ce a vrut să spună prietena mea prin stil, dar mie comparaţia asta mi-a sunat a ghiveci de flori în cădere liberă de la etajul 10 – ori te loveşte în creştetul capului de rămâi ţeapăn locului, ori trece razant pe lângă tine de-ţi stă inima în loc. Oricum ar fi, tot rămâi puţin consternat Aşa şi eu. Ce pisici o vrea să însemne asemănarea asta de stil cu un autor pe care nu l-am citit (şi încă unul atât de apreciat)? Deci primul lucru pe care l-am făcut în ziua respectivă după ce am ajuns acasă, întrucât m-am dezvăţat de obiceiul de a cumpăra cărţi din librării, a fost să-mi comand un volum de-al autoarei. Nu pe cel recomandat de prietena mea, ci Ură, prietenie, dragoste, căsătorie (pentru că avea note mai bune pe Goodreads, un titlul mult mai fain – silly me – şi era disponibil în format electronic).

Acum vreo două săptămâni am început să-l citesc şi – durere, lacrimi, depresie, suicid – mi-am dat seama că doamna Munro şi cu mine venim de pe planete diferite. Nu-i vorbă, prima povestire, cea care dă și titlul culegerii, mi-a plăcut foarte mult. Ideea, felul în care aceasta se împleteşte în naraţiune (deşi aş fi preferat mai puţine perspective şi detalii), personajele, atmosfera creaseră un început promiţător. Iar fraza de final mi-a mers la suflet.

Se întrerupse, ronțăind capătul creionului, apoi încheie cu un fior de satisfacție: „… ce ne rezervă soarta mie sau ție..

Aceasta a fost prima povestire. De la a doua încolo, însă, magia lecturii s-a dus naibii, iar eu am început să mă foiesc în scaun (s-a nimerit să fiu în tren atunci), să casc, să fac pauze tot mai dese pentru un Sudoku mic (pe modul hard), să vorbesc la telefon, să fac orice atât timp cât puteam amâna întoarcerea în universul exasperant de plat al doamnei Munro.

Nu vreau să pun etichete, cu atât mai mult unele care ar părea definitive (poate am dat peste nişte texte mai slabe, se mai întâmplă, sau nu am eu suficientă maturitate literară pentru a  le înţelege, se mai întâmplă şi asta), dar, per ansamblu, povestirile lui Alice Munro m-au plictisit. Tare. Atât de tare încât pe ultimele două le-am citit pe diagonală în căutarea unui cuvânt, a unei scene, a unui ceva care să îmi stârnească interesul pentru intrigă. N-am găsit. Aşa cum n-am găsit nici suspans, nici instrospecție, nici vreo idee deosebită, mizele mi s-au părut incerte, “uşurele”, personajele – conturate “din avion”, deznodămintele – la nimereală.

Dar să nu ne pierdem în detalii. Sunt convinsă că doamna Munro nu a luat nici Nobelul şi nici toată gălăgia de premii degeaba. Faptul că nu am înţeles eu de ce din prima nu face decât să-mi confirme că este imposibil pentru un scriitor să mulţumească toţi cititorii. De-asta există atâtea genuri şi subgenuri în literatură, să fie pentru toate gusturile.

Acestea fiind spuse, tot ce îmi doresc este să-mi plictisesc cititorii în stilul meu, şi nu în cel al lui Alice Munro, care a luat Nobelul.

M-am născut om şi am crescut robot. În prezent mă străduiesc să ajung în punctul din care am plecat. N-am reuşit în totalitate, însă cred că sunt pe drumul cel bun.

Când îmi explorez latura non-robotică, îmi place: să citesc şi să scriu, să croşetez şi să fac diverse obiecte “de mână”, să urc pe munte şi să înot în mare, să joc jocuri de societate.
Nu am uitat nici de micii mei prieteni cu blană, pisicile. Îmi place să petrec timp în compania lor, fapt pentru care umila-mi gospodărie este disputată de Kirb, Miarys şi Mioja.

Ihrielle – who has written posts on Kirb's Crib.


Tagged on:

Leave a Reply

Your email address will not be published.


css.php