Alfabetul scriitorilor preferaţi

Documentându-mă pentru un articol legat de cărţi, mi-am dat seama că nu am scris niciodată despre autorii mei preferaţi ci, rar de tot, despre unele lecturi. Aşa am hotărât să rup această pânză a ignoranţei şi să aduc un mic omagiu oamenilor din spatele literaturii, scriitorilor fără de care lecturile nu ar fi fost la fel de pline de savoare.
Este foarte posibil să fi uitat multe nume, tot aşa cum este posibil ca unii autori să fi fost omişi intenţionat. De aceea nu o să am altă pretenţie faţă de lista prezentată în continuare, decât aceea de-i a lista pe cei mai reprezentativi (în opinia mea) scriitori pe ale căror lucrări am avut cinstea de a le parcurge:

Asimov, Isaac
În mod curios, clasamentul meu începe cu autorul pe care l-am evitat mai mulţi ani, dar căruia, odată avut curajul de-ai lectura povestirile cu roboţi, am ajuns să-i datorez lărgirea sferei mele de interese în cea S.F.

Bulgakov, Mihail
Inimă de câine a ajuns în biblioteca mea drept premiu pentru “rezultatele şcolare” din nu mai ştiu ce clasă. Pe vremea aia încă nu descoperisem plăcerea lecturii, aşa că numai numărul mic de pagini şi cele câteva ilustraţii pe care le conţinea m-au putut motiva s-o citesc.
M-am mai gândit şi la Bukowski, Charles, a cărui scriitură este pur şi simplu irezistibilă… Chiar şi când vine vorba despre Femei.

Clavell, James
Aici s-a dat o adevărată bătălie între Clarke, Arthur C.  şi Cortázar, Julio, din care, în mod ironic, a ieşit învingător creatorul lui Tai-Pan.

Dumas, Alexandre -tatăl
Iniţial m-am gândit la Charles Dickens, dar când mi-am amintit cu ce plăcere am devorat Cei trei muşchetari şi Contele de Monte-Cristo, nu am putut să-i refuz autorului lor întâietatea.

Fowles, John
Pentru că a scris două cărţi absolut geniale: Magicianul şi Colecţionarul.

Greene, Graham
Chiar dacă ar fi scris numai Ministerul de groază şi tot i-aş fi acordat fără să clipesc locul de vază la litera “G”.

Hesse, Hermann 
Aici l-am mai avut în vedere şi pe Knut Hamsun, un scriitor care mi-a plăcut foarte mult prin liceu. Însă, chiar dacă acesta a câştigat Premiul Nobel pentru Literatură, opera sa nu mi-a inspirat atâta frumuseţe ca Narcis şi Goldmund, de exemplu.

Kafka, Franz
De el mă leagă foarte plăcuta amintire a Castelului, un roman pe care l-am trăit din scoarţă în scoarţă. Procesul, însă, m-a dezamăgit un pic.

Meyrink,Gustav
Pentru cine îmi cunoaşte cât de cât gusturile literare, nominalizarea la litera “M”, este foarte previzibilă. Am făcut-o cu ochii închişi, gândindu-mă la dragul meu Golem, la Îngerul de la fereastra dinspre apus, la Faţa verde, dar şi la Walpurgisnacht, care încă mă aşteaptă s-o deschid. Abia apoi m-am gândit la Gabriel Garcia-Marquez şi la Iris Murdoch (în cazul ei am avut o reţinere, deoarece are supărătoarea tendinţă de a da un happy ending romanelor sale)

N
Iniţial la am vrut să sar peste litera “N”, din lipsa unui scriitor care, din punctul meu de vedere, să fie reprezentativ. Apoi m-am răzgândit pentru că nu ar fi fost deloc corect faţă de Nabokov, Vladimir şi Amelie Nothomb să mă furişez pe lângă ei hoţeşte.

Ojog-Braşoveanu, Rodica
Chiar dacă nu prea mă omor după literatura poliţistă, ar fi nedrept din partea mea să o trec cu vederea tocmai pe una dintre autoarele mele preferate.

Petrescu, Camil
Un autor căruia îi voi rămâne profund recunoscătoare pentru activitatea sa dramaturgică. Dacă nu ar fi scris Jocul Ielelor sau Suflete tari (pe care le-am avut ca lectură obligatorie în liceu), drumul meu spre sălile de teatru ar fi fost mult mai sinuos.

Rebreanu, Liviu
Scriitorul român pe care l-am îndrăgit cel mai mult. Stilul său narativ m-a determinat să-i îndrăgesc lucrări foarte diferite ca temă de abordare, ca de exemplu Răscoala şi Pădurea spânzuraţilor. Însă adevărata revelaţie a polivalenţei literare a lui Rebreanu a constituit-o lectura romanului Adam şi Eva, roman despre dragoste ce tratează în principal problematica metempsihozei şi a cuplului arhetipal.

Stone, Irving
Pentru captivantele sale romane biografice, foarte bine documentate şi excelent scrise, dar mai ales pentru Agonie şi extaz, fascinanta incursiune în viaţa lui Michelangelo.
Aici îndrăznesc să-l pomenesc şi pe proaspătul descoperit John Steinbeck, chiar dacă nu am citit decât un singur roman scris de el.

Twain, Mark 
Romanele lui mi-au fost tovarăşi dragi ai copilăriei, făcându-mă să visez cu ochii deschişi la năstruşnice aventuri pe Mississippi.

Kurt Vonnegut
Un autor care m-a contrariat de fiecare dată, inspirându-mi când o nemărginită simpatie şi admiraţie pentru unele dintre romanele sale (Mama noapte, Leagănul pisicii, Barbă Albastră, Fii binecuvântat d-le Rosewater) sau o neîmpăcată dezamăgire faţă de altele (Abatorul 5, Hocus-Pocus). În prezent, noi şi noi cărţi scrise de el îşi fac drum se biblioteca mea, aşteptând să-mi recapăt curajul de a le deschide: Tocmai de aceea, zic eu, şi-a câştigat locul în alfabet.

Waltari, Mika
Cel mai cunoscut scriitor finlandez. La noi nu cred să fie prea popular, deşi la Polirom i-au fost (re)publicate 5 romane. Despre el am aflat total întâmplător (nu ştiam niciun scriitor finlandez la vremea respectivă) prin 2003 în timp ce căutam ceva despre Finlanda. M-au atras în primul rând subiectele istorice (dintotdeauna am avut o slăbiciune pentru literatura de acest tip) pe care le abordează în cele mai apreciate romane ale sale. Mie mi-au plăcut în mod deaosebit Amanţii din Bizanţ şi Egipteanul.

Zola, Émile
Fără îndoială, acestă literă îi aparţine celui mai fervent susţinător al Naturalismului. Nu pentru că este un clasic al literaturii universale ci pentru că are o scriere foarte faină, plină de substanţă.

Aşa… acum să vedem cum arată şi alfabetul vostru. Eu zic că-i leapşă, dar fără nominalizări de astă dată.

P.S.: Ideea de a clasa alfabetic scriitorii mei preferaţi, nu îmi aparţine în totalitate, ci este inspirată din alfabetul trupelor metal, o leapşă foarte populară la un moment dat.

M-am născut om şi am crescut robot. În prezent mă străduiesc să ajung în punctul din care am plecat. N-am reuşit în totalitate, însă cred că sunt pe drumul cel bun.

Când îmi explorez latura non-robotică, îmi place: să citesc şi să scriu, să croşetez şi să fac diverse obiecte “de mână”, să urc pe munte şi să înot în mare, să joc jocuri de societate.
Nu am uitat nici de micii mei prieteni cu blană, pisicile. Îmi place să petrec timp în compania lor, fapt pentru care umila-mi gospodărie este disputată de Kirb, Miarys şi Mioja.

Ihrielle – who has written posts on Kirb's Crib.


17 thoughts on “Alfabetul scriitorilor preferaţi

 1. joy.division

  Uf un fan Meyrink. Nu l-as fi trecut inaintea lui Mann, Thomas daca as fi judecat lucrurile in cheie estetica, dar daca las inima sa vorbeasca…..atunci da. Desi Moartea Violet, carte care-i deconspira weltanschauung-ul, a fost o mare dezamagire. ” Ïngerul” e preferata mea.

 2. child

  ar semana destul de mult lepsele noastre 🙂

  oricum din lista ta nu cred ca e niciunul care sa-mi displaca excesiv. poate doar autori pe care nu i-am citit deloc (vonnegut, spre rusinea mea, de ex)

 3. Ihrielle Post author

  joy.division: mi-ar fi fost imposibil sa fi pus un autor pe care nu l-am citit, fie el si Mann, inaintea lui Meyrink.
  Mie Ingerul nu mi-a placut in mod special poate si pentru ca am ramas profund atasata de Golem.

  Trebuie sa recunosc ca Moartea Violet mi-a scapat atentiei (vad ca are mai bine de un an de cand a fost editata la noi). Acum trebuie sa recuperez 🙂

 4. Ihrielle Post author

  Ana, sigur pe la tine prin lista si-ar face loc Austine, Jane sau Bronte(Charlote sau Emily, nu sunt sigura care este totusi preferata ta). Asa ca sunt curioasa sa vad rezultatul final

 5. joy.division

  Child, pe mine T.Mann m-a indreptat spre muzica culta si in Muntele Vrajit vei gasi cateva pagini frumoase despre muzica. Au trebuit sa treaca ani buni si sa se instaleze o oarecare leneveala mentala, ca sa ma pot reintoarce la post punk.
  Acu , mi s-a infipt in teasta ideea ca semeni cu Claudia Chauchat . 🙂 Habar n-am de ce . Sunt curios ce parerea vei avea despre asta, cand vei termina cartea .

 6. joy.division

  @Ihrielle, nu are rost sa-ti pierzi timpul cu Moartea Violet; e un fel de micro Rudolf Steiner . Iti recomand in schimb un scriitor roman care seamana cu Meyrink , destul de prolific de felului lui , lipsit de succes evident, Dan Stanca pre numele lui. S-ar putea sa-ti placa.

 7. Cami

  Subscriu la Asimov, si eu la fel l-am evitat initial ;)) O sa incropesc si eu o lista, desi presimt ca voi avea mari dificultati la litera S.
  Nu l-am citit pe finlandezul tau, pare interesant, asa ca ma voi inspira si il voi cauta 😀

 8. joy.division

  Sabato clar, daca ne rezumam la romancieri si nu putem sa-l punem pe F.Schuon 🙂 . Stendhal ? cah!
  Alte sugestii unde nu ai avut inca preferinte :
  Eliade, Mircea , pt E
  Junger, Ernst or Joyce, James la J
  Lovinescu, Vasile la L
  Youcenar, Marguerite la Y

 9. Ihrielle Post author

  Multumesc pentru sugestii, j.d. La Eliade si Joyce m-am gandit indelung, dar am decis sa sar peste literele in cauza. Din Lovinescu nu-mi este familiara decat partea de critica (atat cat mi-a trebuit pentru scoala), desi in biblioteca mea se regasesc cateva dintre romanele lui. Yourcenar m-a scos din sarite.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


css.php