Cartela “de două”

Luni seară mi-am uitat abonamentul de metrou (împreună cu telefonul mobil) la serviciu. Mi-am dat seama abia când am ajuns în faţa turnicheţilor, dar deja era prea târziu să mă mai întorc după el, mai ales că afară bătea viforul viforelor. Aşa că m-am dus la ghereta din termopan cu femeie în halat albastru şi zgribulită, să-mi cumpăr “una de două”. Dau “bună seara”, cer respectiva cartelă şi întind cele trei bancnote de câte un leu.
– “Mai da-ţi-mi un leu!” vocea femeii în halat albastru este autoritară.
– “Încă unul?! Dar cât costă?” E, pe naiba, bineînţeles că ştiu şi eu cât fac trei cu unu, dar vreau s-o aud pe ea cum îmi spune trimfătoare:
– “Patru lei”
– “Pa-tru leeeei???!” Îmi reprim gestul iniţial de a scoate din buzunar încă o bncnotă, aşa că rămân cu mâna-n aer. Numai bine să dau din ea a lehamite, spunând: “La suma asta prefer să mă întorc prin viscol după abonament”.
Zis şi făcut, înşfac cele trei bancnote şi-o zbughesc înapoi prin nămeţi. 

*

Nu sunt zgârcită (ok, stiu că unii ar putea spune contrariul) dar la un calcul simplu iese că la o cartelă de două călătorii (4 lei), costul unei călătorii este 2 lei, pe când în cazul unul abonament de 62 de călătorii (35 lei), el este de 0,56 lei. Adică de vreo 3,5 ori mai mic. Ştiam că, în ansamblu, a cumpăra cantităţi mai mici din acelaşi produs sau serviciu ajunge să coste mai mult decât a-ţi face abonament, însă nu aş fi crezut că diferenţa poate fi atât de mare.
Să văd acum cine îşi mai uită abonamentul acasă.

P.S.: Oarecum eram la curent cu tarifele respective, doar că nu le conştientizam.

 

M-am născut om şi am crescut robot. În prezent mă străduiesc să ajung în punctul din care am plecat. N-am reuşit în totalitate, însă cred că sunt pe drumul cel bun.

Când îmi explorez latura non-robotică, îmi place: să citesc şi să scriu, să croşetez şi să fac diverse obiecte “de mână”, să urc pe munte şi să înot în mare, să joc jocuri de societate.
Nu am uitat nici de micii mei prieteni cu blană, pisicile. Îmi place să petrec timp în compania lor, fapt pentru care umila-mi gospodărie este disputată de Kirb, Miarys şi Mioja.

Ihrielle – who has written posts on Kirb's Crib.


9 thoughts on “Cartela “de două”

 1. DarkClaudS

  Doamna autoritata vorbea cumva la telefon? Am observat ca toate “vanzatoarele de cartele” ( nu le stiu ocupatia conform COR) si toti agentii de paza de gen feminin din cladirea noastra vorbesc non-stop la telefon. Este un mister pentru mine cu cine pot vorbi atat si mai ales despre ce.

 2. Ihrielle Post author

  Nu vorbea la telefon, dar şi ea avea acelaşi aer superior pe care-l au “portarii” noştri.

  Apropos de portarii de la noi, ai remarcat că numai numai în intervalul 8:10-10:30 întreabă de legitimaţie? În restul timpului poate să intre oricine şi să joace Minesweeper.

 3. Costin

  Noah, pai sa ne gandim cand au fost lovite turnurile gemene….pai pana in 10:30. de aici si regula. in general bombele vin intre 8:30 si 10:30 🙂

  treaba cu securitatea in WG e clar cusuta cu ata alba si cu un contract fraudulos.

 4. Ali Mic

  Cartela de 2 calatorii costa 4 lei ?? Nu am mi circulat de mult cu metroul, ca am tot stat in zone in care nu era metrou dar totusi parca e prea mult. Ultima oara cand am luat erau 2 lei si ceva. Au innebunit si cu RATB-ul unde ca sa iei 2 calatorii trebuie sa platesti si un card de 2 lei, astfel ca vei plati 4.7 lei pentru 2 calatorii cu un autobuz.
  Eu am mai siluat amenda in autobuz pentru ca nu functiona aparatul de taxat si eu aveam un card care trebuia validat la intrare. Bine bine, dar daca nu il pot valida, eu de ce iau amenda ??? cu toate ca i-am demonstrat ca aparatul respectiv nu functiona, eu tot am luat amenda…

 5. DarkClaudS

  Pe mine ma intreaba de legitimatie si la poarta si la intrarea in cladire. Daca se intampla sa am caciula pe cap si rucsacul in spate ma astept sa ma perchezitioneze mai ceva ca pe aeroport. Am incercat sa ma cert de cateva ori cu ei, insa am inteles din dialogul purtat ca in specificatiile portului nu este mentionat nicaieri faptul ca ar trebui sa si gandeasca in timpul programului.

 6. Delta

  Am intrat si eu de cateva ori cu niste treaba in perimetrul WG si vreau sa va spun ca nu m-a intrebat nimeni nimic. Intradevar nu era in intervalul orar mentionat de Ihrielle. 🙂

 7. DarkClaudS

  Pai da, ca doar angajatii sunt hartuiti de catre gardieni, vizitatorii sunt ignorati. Si noi, angajatii model, care ne prezentam la birou intre 8:00 si 10:00 suntem hartuiti doar fiindca in intervalul ala se prezinta sefii gardienilor in control si acestia trebuie sa faca exces de zel.

 8. Ihrielle Post author

  Costinistule, avem si noi gemenii nostri in WG (tripleti, cvadrupleti, ceva de genul), insa nu prea-mi pare nimeni dispus sa ii arunce in aer :))

  DarkC, Delta: Intr-o zi, pe la 12 (deci nu era deloc aglomerat), am plecat din WG pentru a merge la metrou. La iesire (!) mi-au cerut legitimatia; la intoarcere, la fel. O ora mai tarziu, am mai iesit inca o data din WG; cand m-am intors, iar m-au intrebat de legitimatie, moment in care m-am luat de portar. Scuza lui a fost ca asa-i regulamentul: sa-i ceri omului sa se legitimeze ori de cate ori trece pe la poarta (iar in timpul asta niste “ciocolatii” treceau nestingheriti pe langa noi; bineinteles, fara a fi intrebati de nimic)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


css.php