Ce cărţi am mai prăduit (vol. II)

Una dintre puţinele promisiuni pe care le încalc frecvent este să nu mai cumpăr cărţi.

Ca să mă tratez, am zis că îmi fac abonament la bibliotecă şi împrumut de-acolo ce nu am acasă – presupunând că aş găsi tot ce mă interesează. Ştiţi ce am făcut în privinţa asta? Nimic. Absolut nimic. Nici măcar nu am deschis un browser să caut adresa unei biblioteci. Şi nu din lene sau din comoditate. Ci pentru că am concepţia asta (de neînţeles pentru unii) că, indiferent câte share-uri şi like-uri i-ai da pe facebook, nu poţi susţine cu adevărat un scriitor dacât cumpărându-i cărţile. Nu împrumutându-le, nu piratându-le, nu aşteptându-le să-ţi pice din cer odată cu ploaia. Ci cumpărându-le.

Recunosc, de-a lungul timpului, am citit şi eu cărţi piratate (ba chiar unele, dintre cele care mi-au trebuit pentru facultate, foto copiate – ce oroare!). Pe unele dintre ele le aveam în print, dar contextul mă obliga să le citesc de pe computer (de exemplu Eu, robotul pe care l-am parcurs între telefoane la unul dintre primele mele locuri de muncă), pe altele nu am mai avut răbdare să le aştept să ajungă în România (A Dance with Dragons, anyone?), iar peste câteva am dat întâmplător pe internet şi mi-au stârnit curiozitatea (First Law). Dacă asta cu pirateria nu este un lucru de care să fiu mândră, mă bucur în schimb să spun că, ulterior, am reuşit să le cumpăr şi pe ele (chiar dacă în format electronic).

Carti-Nemira

În fine, ce voiam să zic este că am făcut eu ce-am făcut şi iar m-am ales cu o comandă de cărţi de pe site-ul Nemira. Dar am avut scuze una şi una: Mioja voia să-i citesc povestea Vărgatului, Spaime îmi făcea cu ochiul (ca fiecare volum semnat de Liviu Radu), Visează androizii oi electrice? ar fi trebuit citită mai demult, la fel şi Solaris (da, ştiu, stau cam prost la unele capitole), Goodreads îmi arăta că Zelazny şi Bagicalupi sunt citiţi în draci, voiam şi ceva SF românesc (că tot intrasem în horă cu Aşteptând în Ghermana), plus că mai aveam şi ceva spaţiu nealocat pe raftul destinat “fantasticelor”. Ce mai, numai bunătăţuri!

Acum sper să-mi găsesc timp pentru lectură şi pentru câteva impresii la final. Să ştiu că nu se tânguie PAL-ul degeaba.

Voi ce v-aţi mai cumpărat? Ce mai plănuiţi să citiţi?

M-am născut om şi am crescut robot. În prezent mă străduiesc să ajung în punctul din care am plecat. N-am reuşit în totalitate, însă cred că sunt pe drumul cel bun.

Când îmi explorez latura non-robotică, îmi place: să citesc şi să scriu, să croşetez şi să fac diverse obiecte “de mână”, să urc pe munte şi să înot în mare, să joc jocuri de societate.
Nu am uitat nici de micii mei prieteni cu blană, pisicile. Îmi place să petrec timp în compania lor, fapt pentru care umila-mi gospodărie este disputată de Kirb, Miarys şi Mioja.

Ihrielle – who has written posts on Kirb's Crib.


Tagged on: , ,

14 thoughts on “Ce cărţi am mai prăduit (vol. II)

 1. Anca

  eu am citit din cand in cand ce ai scris …
  Sunt de acord cu tine : nu poţi susţine cu adevărat un scriitor dacât cumpărându-i cărţile !
  Cred ca ar trebui sa se gaseasca o modalitate de a plati dreptul de autor si pentru cartile in format electronic …si atunci toata lumea ar avea de castigat .
  Mie imi place Tracy Chevalier . M-a surprins placut cu : Fata cu cercel de perla , Doamna si licornul , Fapturi uluitoare , Ultima fugara …pe toate le-am cumparat din librarie , le am in biblioteca , le-am citit ( imi place sa aud fosnind paginile ) …dar apoi am cumparat si am citit “Albastrul pur ” …nu mi-a placut ! Asa ca , “Ingeri cazatori ” mi-a oferit-o cineva in format electronic ( gratis) si am citit-o …m-am felicitat ca nu am dat banii ! Nu ar fi meritat !
  Acum …o sa stau muuuult sa ma gandesc inainte sa ii cumpar cartile …
  doar o parere …

  Acum citesc Amos Oz -Poveste despre dragoste si intuneric ( tot in format electronic ) si urmeaza Pamuk ( fosnitor ) 🙂

  1. Ihrielle Post author

   Fata cu cercel de perlă am citit-o în facultate şi mi-a plăcut foarte mult. Nu ştiu ce s-a întâmplat de atunci şi până acum, dar nu am mai citit nimic de Tracy Chevalier. Poate recuperez după ce mai scade grămada de cărţi în aşteptare.
   De Amos Oz am încercat să citesc Femeia nisipurilor şi nu mi-a plăcut, aşa că am abandonat-o. De atunci îl tot evit. Mă gândesc că pe nedrept când văd câţi oameni îl citesc 😀

   1. Anca

    Cred ca Femeia nisipurilor este o carte scrisa de Kobo Abe , un scriitor japonez ( a absolvit Facultatea de medicină a Universității Imperiale din Tokyo si i s-a acordat diploma cu condiția să nu practice niciodată această profesie 🙂 )
    Amos Oz este din Israel , si in lista lui de carti …nu stiu asa un titlu …dar poate nu stiu bine . Am citit Cutia neagra si mi-a placut foarte mult ; Sotul meu , Michael ( care nu m-a impresionat ) si Sa nu pronunti : noapte ! ( bunuta ) …
    Poveste despre dragoste si intuneric este roman autobiografic , foarte bine scris …imi place .

    1. Ihrielle Post author

     Ai dreptate, Anca, am scris o inepție. Merci că mi-ai atras atenția :). La Cutia Neagră mă refeream, dar cred că am scris Femeia Nisipurilor pentru că pe amândouă am încercat să le citesc în aceeași perioadă și pe amândouă le-am abandonat.

     Dar, dacă spui că merită, îi mai dau o șansă lui Amos Oz. O să caut Poveste despre dragoste și întuneric, că tot îmi plac mie autobiografiile 🙂

  2. Moshu

   Păi eu zic că există deja modalitatea în care se plătesc drepturile de autor și pentru formatul electronic… anume cumpărându-le de pe site-urile specializate, și nu downloadându-le din surse obscure. 😀

    1. Moshu

     Că tot veni vorba de turci (spuneai de Pamuk), îmi place mult Elif Shafak. Probabil știi deja de ea, dar dacă nu… aș recomanda. 🙂 Mai departe, din zona orientală cel mai mult îmi place Amin Maalouf. Au apărut mai multe la noi, dar dintre ele iubesc cel mai mult “Cruciadele văzute de arabi”. Pe locul doi ar fi “Samarkand”.

     1. Anca

      Multumesc pentru recomandari .
      De Elif Shafak am citit Cele 40 de legi ale iubirii , varianta fosnitoare , cumparata din anticariat cu 8 lei . Chilipir . Exceptionala .Mai am in biblioteca si Bastarda Istambulului …dar primele pagini nu m-au convins …poate eram intr-o pasa proasta !
      Maalouf este un scriitor care imi place , dar cartile recomandate de dumneavoastra nu le-am citit . Am citit si mi-au placut : Stanca lui Tanios , ( mi-a placut ) Primul secol dupa Beatrice ( asa si-asa ) , Gradinile luminii ( foarte buna) , Periplul lui Baltazar ( o carte cu multe premii …dar … ) O sa caut cartile pe care le-ati mentionat .
      Pentru mine , cartile in format electronic au defectul ca nu le pot lua cu mine …in baie …daca intelegeti ce vreau sa spun ! ( io’ n-am ebook , doar calculator …greu cu mutatul din loc in loc…) dar au avantajul ca nu pot fi roase de caini , in cazul in care le las la o altitudine necorespunzatoare … ( nu ma refer la firul incarcatorului si nici la incarcatorul insusi ) 😉

 2. Moshu

  După ce termin Llosa-ul curent o să mă afund în niște clasice pe care – nu știu de ce – nu le-am citit până la vârsta asta: “Ghidul autostopistului galactic” și seria “Discworld”.

  1. Ihrielle Post author

   Of, nici eu nu le-am citit :(. Şi din Discworld am cumpărate primele două sau trei cărţi (în variantă ebook), aş fi putut face ceva în sensul ăsta.

   1. Moshu

    Eu le-am primit cadou, dar chiar dacă nu se întâmpla așa, le-aș fi cumpărat oricum în formatul clasic. Și mie îmi place să foșnească paginile, cum spunea Anca. Văd totuși avantajul Kindle-ului, mai ales în drumul spre și de la muncă. Voi fetele aveți un avantaj, o carte o puteți duce în geantă. 😀 Mie mi-e mai greu să o duc cu mine pe drum, pe când Kindle-ul încape într-un buzunar. I like to travel light. Totuși, acasă cărțile adevărate sunt sfinte…

    1. Ihrille

     În ultimul timp, am început să cumpăr iar cărți cu pagini. Nu neapărat pentru că îmi plac foșnetul și mirosul hârtiei, ci pentru că de multe ori mi s-a întâmplat ca, aflându-mă în deplasare și cu zero acces la priză, să mi se descarce e-readerul. Da, da, mi s-a întâmplat de câteva ori (de, așa-i când te ține bateria o grămadă și uiți să-l mai încarci) și am început să am coșmaruri cu asta. Pentru orice eventualitate, am zis că nu strică să am la mine și o carte în format clasic.
     Dar asta nu înseamnă că nu cumpăr în continuare ebook-uri, doar că lor nu le pot face poze cu pisici pe fundal 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published.


css.php