Ceapă vs. usturoi

Aţi observat şi voi că la restaurant salata de vinete fără maioneză, este de asemenea şi fără ceapă? Iar chiftelele, indiferent de reţetă, conţin cel puţin 50% usturoi?

Înţeleg că nu toată lumea consumă ceapă. Însă de unde până unde premisa (total eronată, de altfel) că toţi ne îndopăm cu usturoi? Cunosc cel puţin patru persoane (recunosc, una dintre ele sunt eu) care nici măcar nu vor să adulmece Allium sativu (de-apoi să-l miroasă sau, şi mai grav!, să-l mănânce), dar care se prăpădesc după Allium cepa. Să fie ele parte a unei “secte culinare” într-atât de obscure încât nici măcar să nu merite atâta sinchiseală din partea bucătarilor, încât să facă salata de vinete cu ceapă? (Nici nu îndrăznesc să propun chifetele fără usturoi).

Cum nu am la îndemână nicio statistică prin care să aflu răspunsul la întrebarea care mă macină din copilărie încoace, nu-mi rămâne decât să apelez la cea mai simplă metodă de a afla informaţii nereprezentative pentru niciun nivel.

Aşadar, voi ce preferaţi: usturoiul sau ceapa?

Later edit: vă invit să vă exprimaţi preferinţa aici (embed-ul de la PollDady face pe nebunul)

M-am născut om şi am crescut robot. În prezent mă străduiesc să ajung în punctul din care am plecat. N-am reuşit în totalitate, însă cred că sunt pe drumul cel bun.

Când îmi explorez latura non-robotică, îmi place: să citesc şi să scriu, să croşetez şi să fac diverse obiecte “de mână”, să urc pe munte şi să înot în mare, să joc jocuri de societate.
Nu am uitat nici de micii mei prieteni cu blană, pisicile. Îmi place să petrec timp în compania lor, fapt pentru care umila-mi gospodărie este disputată de Kirb, Miarys şi Mioja.

Ihrielle – who has written posts on Kirb's Crib.


Tagged on: , ,

24 thoughts on “Ceapă vs. usturoi

 1. Moshu

  Nu e drept sondajul, așa că nu pot participa 🙁 Suntem lăsați în afară noi ășția care le preferăm pe amândouă. Și nu cred că suntem puțini. Eu chiar nu pot să aleg între ele, să fac o departajare, îmi plac mult și usturoiul și ceapa.

  Referitor la problema de mai sus, cred că e vorba de proaspăt vs preparat. Adică ceapă nu se pune la icre sau salată de vinete pentru că ar trebui să fie proaspătă, pe când în chiftele, fiind totuși prăjite, usturoiul se mai estompează cât de cât, față de cum ar fi dacă l-ai mânca imediat cum l-ai curățat. În aceeași situație ar fi și fasolea bătută, peste care se pune ceapă din-aceea prăjită și uleioasă (yum!), nu emană mirosul de ceapă proaspătă.

 2. Ihrielle

  DarkClauds, după afirmaţia de mai sus, îmi doresc să fi fost tu bucătarul 😀

  Of, bine, Moshu, acum ai de unde alege. Am adăugat varianta “Ambele 🙂
  Cât despre războiul crud/preparat, să zicem că-l înteleg (deşi nu e nici pe departe aşa, însă îmi este uşor foame şi nu-mi permit să dezvolt subiectul). Dar de ce nu se specifică în meniu că alimentele care în mod tradiţional ar trebui să conţină un anumit ingredint, de fapt, nu-l au? Aşa am şti cu toţii că trebuie să ne comandăm o garnitură de ceapă la salata de vinete.

  Child, normal ca ştiu. Eşti una dintre cele 4 persoane din text 😉

 3. C.A

  Am votat “ambele”.
  daca n-ar fi fost optiunea asta, as fi ales usuturoiul si pentru gust dar si pentru proprietatile antioxidante, imunomodulante, etc, etc.
  Imi imaginez deja niste bureti proaspeti de padure cu mujdei si mamaliga (mouth rainbow) :))

 4. Moshu

  Mulțumesc, am votat cu mare grăbire ;))

  Referitor la specificarea în meniu… poate există multă lume totuși care nu mănâncă ceapă în icre și salată de vinete (aici ne-ar ajuta sondajul tău, dacă ar fi mai mulți respondenți). Așa că poate nu e percepută ca tradiție ceapa în ele, deci nu e necesar să treacă în meniu. Noi fiind obișnuiți așa de când ne știm, nu concepem să nu găsim ceapă în ele. Și eu ziceam ca tine până să îmi întâlnesc soția, care nu mănâncă ceapă decât în salata de roșii, și când ai ei fac icre sau vinete, ceapa vine alături separat 🙂

  Sau poate, restaurant fiind, mai vine lume care mai are întâlniri și evită ceapa, percepând-o ca element perturbator 😀

 5. Ihrielle Post author

  CA, mouth rainbow as in… Nyan Cat? :))

  Moshu, pai bine, dar dacă lumea evită ceapa pe motiv de întâlnire, de ce ar fi usturoiul mai cu moţ? Mai ales când avem vorba aia atât de înţeleaptă: “dacă vrei să scapi de mirosul de ceapă, mănâncă usturoi”. Deci, explicaţia ta nu se acceptă; discriminezi pozitiv usturoiul :))

  DarkClauds, tu ai mare dreptate. Problema-i că francezii sunt imuni la astfel de arome :-s

 6. Moshu

  Ba nu 😀 Am zis la primul comment, dacă ceapa/usturoiul intră în alimente preparate (adică în sens de prăjit/fiert/copt etc), atunci nu are de ce să lipsească, pentru că li se mai estompează proprietățile odorizante.

  Pe de altă parte nu am văzut mâncare care să vină scăldată în mujdei, ți-l aduce alături. Dacă vrei, îți pui, dacă nu, nu. La fel și ceapa, e adusă și ea alături la jumări, la ciorbă de fasole… la salata de vinete, punându-se tocată în ea, dacă ți-a adus-o așa și nu vroiai ceapă nu mai ai ce face, că n-o să te apuci să o scoți de acolo bucățică cu bucățică. Dar ai și tu dreptate când zici că ar trebui să îți zică dinainte că nu are ceapă, ca să ceri pe lângă.

  Hai că îmi plouă și mie în gură acum. Vinerea e pizza day aici, așa că o să comand ceva cu extra inele de ceapă roșie deasupra 😀

 7. CarachAngren

  Eu am votat cu sativum din multiple motive:
  1. nu ma emotioneaza pana la lacrimi desfacerea lui in bucati asa cum se intampla cu cepa
  2. apoi umbla vorba ca ar fi un aliment oarecum mai rebel, traind la limita legii, intre aliment si drog – privitor la aspectul asta apreciez cum ma ia somnul dupa consumul de mujdei de usturoi
  3. tot asa, umbla vorba cum ca usturoiul are o legatura ambigua cu vampirii: a. ii alunga – dupa Bram Stoker b. ii atrage – dupa ‘un grup de cercetători norvegieni’
  4. bunicii mei au trait intr-un sat care mai poarta si numele de ‘tara usturoiului’ – asadar nu pot sa tin cu cepa

 8. Ihrielle Post author

  Moshu, si un om care nu mananca deloc una dintre ele, ce ar trebui sa faca?
  Plus ca nu mi se pare corect sa se puna usturoi in chiftele pentru ca gustul de usturoi se simte chiar si dupa prajire. And you cannot deny it

  Carach, imi place ca ti-ai argumentat votul 🙂

 9. Moshu

  Aia e altă discuție, care are o soluție simpla: nu-ți place, nu mănânci/comanzi 😀 Chiftelele se fac de obicei cu usturoi în ele (și nu neg că nu i se simte gustul, dar măcar nu e așa persistent _după_ dejunat), iar cine știe că nu îi place gustul lor nu va comanda și se va orienta către altceva. Nu mi se pare fezabila ideea în care pui la dispoziția clientului variante de la mâncăruri gătite care includ sau nu anumite ingrediente, gen chiftele cu sau fără usturoi, ostropel cu sau fără usturoi, musaca fără sau cu vinete (am evitat cacofonia 😀 ) etc.

 10. ggl

  Moshu, asta e cam ca şi faza cu nefumătorii. Nu-ţi place fumul de ţigară, nu sta prin baruri. Ba stau prin baruri şi vă rup şi ţigările de mă enervaţi. La fel, îmi rezerv dreptul de a nu plăti pentru nicio mâncare cu vreun ingredient pe care nu-l tolerez şi asupra căruia n-am fost informat în prealabil.

  Dar da, n-are sens să faci chiftele fără usturoi doar pentru că 5% din clientelă nu suportă usturoiul. La salată sau la pizza e altceva că aia o faci pe loc. Şi nu e ca şi cum chiftelele ar fi nuştiuce mâncare sofisticată de servit la restaurant. Chiftele con sativu, specialitatea maiestrului bucătar.

 11. Moshu

  Exact asta am zis și eu, discuția se rezumă la mâncăruri gătite versus mâncăruri făcute pe loc.

  Însă nu mi se pare ok analogia cu fumatul. Nu e ca și cum pun ingrediente pe ascuns și nu te informează. Sunt rețete clasice, în care se știe că în foarte mare parte din cazuri se folosesc anumite ingrediente, cum ar fi usturoiul în chiftele. Cine știe că nu îi place nu va comanda pur și simplu, că nici acasa nu ar mânca, decât dacă își face singur cum îi place. Evident că poate să întrebe dacă nu au și fără usturoi, chiar dacă e mică probabilitatea. Dar în cazul de față, cu chiftelele, nu cred că trebuie să te informeze dinainte că au usturoi. Dacă ar face așa cu fiecare fel o să fie meniul gros cât cartea de telefoane.

  Informare e ok să fie în cazul alergenilor de tot felul (nu știu dacă și ceapa și usturoiul intră în categorie). Sunt totuși destul de puține restaurante la care am văzut notiță de genul, sau poate nu am văzut-o eu mereu, necăutând-o.

 12. Ihrielle Post author

  La restaurant nu mănânc chiftele, fasole bătură, ostropel sau alte preparate culinare care, prin reţetă, conţin usturoi. Dacă mi-e poftă de ele (ceea ce este foarte puţin probabil), o rog pe mama să le prepare sine sativum.

  Dar dacă tot vorbim despre reţete clasice, bucătarul să facă bine şi să lase filosofia deoparte şi să pună ceapa în salata de vinete. Altfel o să cred că are ceva cu mâncătorii de ceapă ne-mâncători de usturoi:D

 13. arici pogonescu

  Gata .. m-am hotarat … ambele … scuze dar chiar nu le pot departaja … si-mi plac chiar foarte mult . Dar am si o intrebare Ihrielle : de ce nu-ti place usturoiul ? ( trebuie sa fie un motiv 🙂 ) …

 14. Cami

  Asta e acel moment in relatia noastra in care eu te dezamagesc si tu te uiti la mine oripilata, pentru ca eu ADOR si ceapa si usturoriul. As pune in cantitati industriale (cam cum ungi tu painile), dar nu o fac, pentru a nu degusta toata umanitatea cu respiratia mea “fresh”. :))

 15. Ihrielle Post author

  :)) Nu sunt oripilata de astfel de marturii. Traiul printre oameni m-a obisnuit sa nu ma mai sperii de nimic (desi ma cam deranjeaza un pic lumina puternica :D)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


css.php