Cezariana

Când m-au înregistrat la Evidenţa Populaţiei, părinţii mei au mers pe ideea Să punem copilului două nume, să aibă de unde-şi alege când o creşte mare. De altfel, o iniţiativă demnă de laudă. Partea proastă este că, în privinţa alegerii celor două prenume, nu au dat dovadă de prea multă inspiraţie. Aşa că mai întâi mi-au spus Alina, introducându-mă astfel în categoria miilor de fete care poartă un nume comun şi insipid. Apoi, de parcă Alina nu mi-ar fi fost suficient, părinţii mei au zis să dovedească nu doar stimă pentru naşul de botez – pe care-l cheamă Cezar – ci şi faptul că românul este poet. Aşa că m-am ales şi cu Cezarina.

Cezariana

Cezarina a fost coşmarul copilăriei mele. Nu cred să fi fost copil în faţa blocului cu care să nu fi avut  cel puţin o dată discuţia următoare:

– Te mai cheamă şi Cezarina?
– Da.
– Dar de ce, te-ai născut prin cezariană?

(Sigur că da, altfel m-ar fi chemat Naturina sau, dacă ar fi existat inseminatea in vitro în România, a.d. 1983, Vitrona. Zic că ar trebui să se dea chiar şi o lege prin care femeile să-şi boteze copilul în funcţie de felul în care acesta a fost adus pe lume.)

… şi care să nu fi concluzionat că Cezariana sună mai bine decât Alina Bulina. De, la vârsta aia, cezariana era un subiect la fel de “murdar” precum sexul sau înjurăturile. Nu că am fi ştiut noi ce înseamnă cu adevărat vreuna dintre ele. Tocmai de-aia, bănuiesc.

Situaţia s-a schimbat, însă, când m-am mutat în Buzău. Acolo nimeni nu părea câtuşi de puţin amuzat de numele meu şi, ceea ce mi se părea de-a dreptul suspect, rareori se găsea cineva să făcă infama corelaţie între el şi operaţia de “extragere a fătului viu prin deschidrea uterului” (conform dexonline).  Asta a fost pentru mine un fel de revelaţie onomastică, că poţi spune cum te cheamă şi fără să se râdă de tine, deşi trebuie să recunosc că am continuat să am o reţinere în cee ce priveşte cel de-al doilea nume.

Probabil nu-mi dădeam seama că, în comparaţie cu Alina, Cezarina sună bine alături de orice nume de familie și funcţie profesională (fie ea din trei cuvinte sau unul). Gândiți-vă numai cum este Cezarina Găină, secretară față de Alina Găină, Associate Operational Manager. Nu-i așa că duduia Cezarina se potrivește mai bine în peisaj?

M-am născut om şi am crescut robot. În prezent mă străduiesc să ajung în punctul din care am plecat. N-am reuşit în totalitate, însă cred că sunt pe drumul cel bun.

Când îmi explorez latura non-robotică, îmi place: să citesc şi să scriu, să croşetez şi să fac diverse obiecte “de mână”, să urc pe munte şi să înot în mare, să joc jocuri de societate.
Nu am uitat nici de micii mei prieteni cu blană, pisicile. Îmi place să petrec timp în compania lor, fapt pentru care umila-mi gospodărie este disputată de Kirb, Miarys şi Mioja.

Ihrielle – who has written posts on Kirb's Crib.


Tagged on: ,

4 thoughts on “Cezariana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


css.php