„Cine doarme și visează” integral în Gazeta SF

cine-doarme-și-visează-2La sfârșitul lui martie lecturam un fragment din povestirea mea cu influențe horror „Cine doarme și visează” în cadrul serii de lectură pe care am susținut-o cu prietenele mele de la Clubul Scriitoarelor. La începutul lui mai vă predau ștafeta, lăsându-vă să o citiți integral (fără mijlocirea vocii mele) în numărul 62 al Gazetei SF.

În continuare o să vă povestesc (și sper să-mi fac un obicei din asta) cum am ajuns să scriu acest text.

În ianuarie 2014 citeam chemarea lui „Romanian Cthulhu”, o viitoare antologie de inspirație lovecraftiană. Lovecraft este prea pompos și previzibil pentru gustul meu, astfel că nu am reușit vreodată să-l tolerez pentru mai mult de patru pagini citite consecutiv (na, c-am zis-o, acum aruncați cu ouăle rămase de la Paști), dar antologia care își propusese să-l omagieze mi-a făcut cu ochiul din prima clipă. Poate pentru că eram curioasă să aflu dacă pot scrie un text „la comandă”, poate pentru că îmi propusesem să mă apropii de Lovecraft scriind în stilul lui. Cine mai știe, au trecut doi ani de-atunci. Și, oricum, din eforturile mele n-a ieșit nimic lovecraftian.

Inițial începusem să scriu o povestire cu niște copaci rău intenționați, dar, după mai multe luni de scris și șters (mai mult șters), văzând că nu se leagă nimic cu nimic, am abandonat-o. Totuși, nu am renunțat la provocarea pe care a lansat-o antologia, așa că în clipa când am auzit celebrul cântecel pentru copii, „Ursul doarme și visează”, imaginația mea a reînceput să-și țeasă ițele grotești. De astă dată cu mai mult folos. Am luat fiecare vers în parte și l-am schimonosit cum m-am priceput mai bine, apoi am început să vâr în ecuație tot ce mă speria mai tare la momentul respectiv: cerșetorii, bătrânețea, eșecul. În fundal, albumul Necromonicom al formației Nox Arcana a rulat câteva zile bune. Tot atunci am avut și primul trip cauzat de scris (exclusiv de scris), când, intrând în pielea personajului principal, i-am trăit groaza cu o intensitate dătătoare de rău fizic. I-am supraviețuit.

Până la urmă, antologia „Romanian Cthulhu” nu s-a mai făcut, așa că nu știu dacă „Cine doarme și visează” ar fi fost selectat pentru publicare. După aproape doi an de când l-am terminat, nici nu mai contează. Mă bucur că am avut ocazia să îl scriu și să descopăr, recitindu-l cu detașarea celui care între timp și-a mai rafinat criteriile de evaluare, că nu este chiar așa rău cum credeam.

 

Sursa foto – Pinterest

M-am născut om şi am crescut robot. În prezent mă străduiesc să ajung în punctul din care am plecat. N-am reuşit în totalitate, însă cred că sunt pe drumul cel bun.

Când îmi explorez latura non-robotică, îmi place: să citesc şi să scriu, să croşetez şi să fac diverse obiecte “de mână”, să urc pe munte şi să înot în mare, să joc jocuri de societate.
Nu am uitat nici de micii mei prieteni cu blană, pisicile. Îmi place să petrec timp în compania lor, fapt pentru care umila-mi gospodărie este disputată de Kirb, Miarys şi Mioja.

Ihrielle – who has written posts on Kirb's Crib.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


css.php