Crăciunale: Moşi pe groşi

Bucatele se odihnesc lasciv pe masă, în timp ce bradul aşteaptă. Priviri, membre, trupuri pofticioase pândesc din toate ungherele. Din scara blocului se aud câteva guri afone îngăimând nişte sunete cu pretenţie de vorbire articulată. Cui îi pasă de ele? „Moşul e pe drum”, se zvonşte. „Care moş?„ ridic eu din umeri.

Nu ştiu cum sunt cititorii altora, dar am eu o bănuială că dintre oamenii care au trecut pe aici, nu sunt puţini cei cărora le-ar surâde un schimb de experienţă cu Grinch. Pentru ei, dar nu numai, am pregătit câteva cuvinte alese pentru această minunată seară de Ajun.

Aşadar, paralelă între Moş Gerilă şi Moş Crăciun:

Moş Gerilă fie nu avea cei şapte ani de-acasă, fie era mut – în cei cinci ani în care am fost conjunctural nevoită să-i recit poezii de sezon, nu l-am auzit spunând nimic remarcabil.
Moş Crăciun are un vocabular propriu, ca orice mamifer ce nu dispune de beneficiile vorbirii articulate; aşa cum vaca face „Mu”,  pisica „Miau” şi puiul „Piu„” el face, birjăreşte, „Ho!”; de trei ori.

Moş Gerilă era un fel de Lady Gaga in Red, deoarece purta o rochie purpurie.
Moş Crăciun are în schimb un deux-piece de aceeaşi culoare, pe care îl poartă încins cu o centură neagră, menită să-i susţină sarcina avansată.

Moş Gerilă ţinea în mâinile sale cuţitul şi cozonacul de Crăciun, pentru că dacă el nu avea chef să aducă bradul şi/sau să-l împodobească, se ducea pe pustii tot spiritul sărbăutorilor.
Moş Crăciun a scăpat de această datorie demiurgică, el găsind bradul gata aranjat în gospodăria în care trebuie doar să verse cadourile.

Din punct de vedere al ideologiilor politice, Moş Gerilă era comunist, iar Moş Crăciun este capitalist. Însă raportaţi la cultul personalităţii, între cei doi nu există nicio diferenţă: ambii au terorizat (şi continuă) generaţi întregi de copii care trebuie să înveţe şi să recite poezii cu Moş Crăciun, a cărui bunătate şi capacitate de a înfrunta orice obstacol sunt invidiate de Prâslea cel Voinic şi merele de aur, Greuceanu, Harap-Alb şi alte personaje imaginare.

Dar ce mai contează acum? V-aţi împodobit brazii, v-aţi primit cadourile, mai rămâne doar să colindăm. Click pe linkul ăsta  şi cu toţii să cântăm!

M-am născut om şi am crescut robot. În prezent mă străduiesc să ajung în punctul din care am plecat. N-am reuşit în totalitate, însă cred că sunt pe drumul cel bun.

Când îmi explorez latura non-robotică, îmi place: să citesc şi să scriu, să croşetez şi să fac diverse obiecte “de mână”, să urc pe munte şi să înot în mare, să joc jocuri de societate.
Nu am uitat nici de micii mei prieteni cu blană, pisicile. Îmi place să petrec timp în compania lor, fapt pentru care umila-mi gospodărie este disputată de Kirb, Miarys şi Mioja.

Ihrielle – who has written posts on Kirb's Crib.


Tagged on: , ,

6 thoughts on “Crăciunale: Moşi pe groşi

 1. anna

  pe mine cand eram mica m-au pacalit parintii ca exista si mos craciun, si mos gerila, doar ca despre mos craciun nu vorbim. yeap, that's twisted, si inca nici nu am ajuns la educatia mea religioasa :)))

  craciun fericit, oriunde te-ai afla *hugz*

 2. Gerila Craciun

  Mai este un detaliu de remarca: Mos Gerila era slab si in general tanar, sportiv chiar. Nimeni nu stia exact cu ce vine la copii si pe unde intra in casa. E posibil ca Gerila sa fi fost un globe-trotter si sa foloseasca doar picioarele. In schimb Mos Craciun e lenes, batran si foloseste sania trasa de reni care i-a cauzat si sedentarismul ireversibil.
  Ah, si inca o chestie! mos Gerila era burlac! nu avea nevesta, nu exista o Baba Geroasa. In schimb Mos Craciun pare sa fi fost un mare cuceritor avand in vedere ca multe din Craciunitele lui din Laponia arata intr-un mare fel…

  Ho! Ho! Ho!

Leave a Reply

Your email address will not be published.


css.php