Despre adevăr

Adevărul n-a adus niciodată un folos real vreunei fiinţe omeneşti – este un simbol de care se ocupă matematicienii şi filozofii. În relaţiile dintre oameni bunătatea şi minciuna valorează cât o mie de adevăruri”.

Graham Greene – Miezul lucrurilor

O afirmaţie cât se poate de adevărată, deşi anumite circustanţe o pot denunţa ca fiind de o falsitate strigătoare la cer. Pentru că adevărul poate fi chiar mai ieftin de-atât.  Trebuie doar să ştii unde să-l cauţi.

 

M-am născut om şi am crescut robot. În prezent mă străduiesc să ajung în punctul din care am plecat. N-am reuşit în totalitate, însă cred că sunt pe drumul cel bun.

Când îmi explorez latura non-robotică, îmi place: să citesc şi să scriu, să croşetez şi să fac diverse obiecte “de mână”, să urc pe munte şi să înot în mare, să joc jocuri de societate.
Nu am uitat nici de micii mei prieteni cu blană, pisicile. Îmi place să petrec timp în compania lor, fapt pentru care umila-mi gospodărie este disputată de Kirb, Miarys şi Mioja.

Ihrielle – who has written posts on Kirb's Crib.


5 thoughts on “Despre adevăr

 1. ggl

  Asta nu cred că am citit-o. La ce editură a apărut? De la Polirom le am pe toate.

  Mie mi-e lene să inventez minciuni şi să îmi ocup activitatea cerebrală ţinând minte pe cine şi cu ce am minţit, aşa că prefer să spun adevărul, chiar şi trunchiat.

 2. Ihrielle Post author

  Heart of the Matter este titlul original.
  A aparut acum 30-40 de ani in Colectia Globus (Editura Univers, daca nu ma insel). Eu am cumparat-o din anticariat pentru ca parintii mei nu erau “luati” cand a fost publicata si tradusa la noi.

  Eu mint unori. Sau spun adevarul. De cele mai multe dati nici nu-mi pun problema asta, ci spun ceea ce consider ca este potrivit momentului.
  Acum vreo 12-13 ani minteam de inghetau apele. Nu pentru ca as fi avut vreo problema cu adevarul, ci pentru ca voiam sa fac un experiment. Intre timp am renuntat din ratiuni etice.

 3. Ihrielle Post author

  O fi pus “bunatatea” pentru ca o fi considerat ca aceasta este un bun pretext pentru a minti. Zic eu.

  Child, tu nu ai auzit ca nu tot ce scrie in carti este si adevarat? :p

 4. child

  pai chiar asa si e. in viata de zi cu zi, conteaza mai mult sa ai darul de a spune ce vrea celalalt sa auda. daca spui adevarul, s-ar putea sa nu fi prea bine privit 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


css.php