Despre târg vintage şi handmade

În ultimele două  săptămâni mi-am permis o pauză de la blog şi de la viaţa personală pentru a mă dedica creşterii animalelor şi finalizării unui vis mai vechi de-al meu. Dar despre Ares, Ulise şi Master Yoda o să vă povestesc pe larg în cursul acestei săptămâni. Astăzi o să mă rezum la celălalt eveniment, profitând astfel de prospeţimea informaţiilor şi de fidelitatea cu care (mai) pot reda impresiile şi concluziile cu care am rămas.

Week-endul trecut a fost unul foarte important pentru proiectul Mărgele Kirb, pentru că atunci a avut loc prima “ieşire” oficială în lume a accesoriilor la care lucrez de peste cinci ani. Împreună cu Laura am participat la Vintage Bijoux – un târg de produse vintage şi handmade organizat în centru vechi al Bucureştiului, în The Vintage Pub.

Pentru acest eveniment ne-am pregătit asiduu, timp de trei săptămâni: construit stand (aici este meritul Laurei şi al soţului ei),  realizat materiale de identificare (cărţi de vizită, etichete, un logo comun), fotografiat produse, meşterit suplimentar pe la site-uri (pentru că, în fond, scopul participării noastre este să atragem clienţii în mediul online) şi, nu în ultimul rând, mărgelit şi croşetat zeci de idei noi. Pentru că noi ne-am dorit ca această experienţă să aibă o finalitate vizibilă dincolo de cele două zile de târg. Pentru că noi nu ne-am dus acolo cu vise utopice de “a da lovitura”, de a ne îmbogăţi, de a vinde “peste noapte” toate produsele. Bineînţeles, ar fi ipocrit din partea mea să afirm că nu mi-aş fi dorit să vândem cât mai mult. Însă, dincolo de asta, participarea la târg, a fost pentru noi o oportunitate de a ne face cunoscute produsele, de a le permite celorlalţi să le vadă, să le simtă şi să le probeze, trecând astfel dincolo de limitările pe care o poză le aduce unei bijuterii.

Ziua de sâmbătă am început-o cu entuziasm, am continuat-o cu speranţa că “mai pe seară vine lumea” şi am încheiat-o revoltată că niciuna dintre fetele care expuneau accesorii handmade (şi vă asigur că toate aveau lucruri deosebite) nu a putut-o egala (ca vânzări şi grad de atractivitate pentru clienţi) pe femeia care vindea bijuterii aduse din Europa*.

Duminică, după ce văzusem cincizeci de persoane în trei ore şi unul dintre participanţi plecând dezamăgit acasă, mi-am dat seama că situaţia nu se mai poate schimba. Doar valul de vizitatori venit parcă din cluburile de pe Dorobanţi să se aprovizioneze cu kitch-uri scumpe de la standul Europa-style mi-a demonstrat cât de mult m-am înşelat.

Acum, după ce am trasat în linii mari cadrul povestirii, o să trec direct la rezumatul impresiei pe care mi-a lăsat-o evenimentul, impresie confirmată de mai multe persoane, aflate acolo în postura de cumpărători.
Târgul a fost insuficient promovat, fapt vizibil prin numărul foarte mic de persoane care i-au trecut pragul în aceste două zile. Un eveniment atât de bine amplasat (centrul vechi al Bucureştiului) ar fi trebuit să atragă mii de vizitatori zilnic, nu doar câteva sute, şi ele în două zile.
– Dincolo de numărul mic de vizitatori, se pare că s-a întâmplat ceva cu grupul-ţintă. Judecând după profilul  târgului, target-ul trebuia să fie format din persoane interesate de vintage şi/sau handmade (Laura este de părere că sunt două grupuri distincte, însă eu cred că ele pot merge foarte bine împreună pentru că în România nici conceptul de vintage nu este ceea ce ar trebui să fie, atât timp cât între vintage şi second-hand cu haine de firmă există un semn de egal). Ori, spre surprinderea nostră, vizitatorii majoritari (din cei trei sute) nu au fost nici vintage nici handmade, ci fete din categoria adidaşi roz şi cercei de aur circulari care concurează-n diametru o pizza XXL, fete cu paiete pe tricou, fete trendy (să zicem că ele se mai uitau la haine) şi câţiva şmecheraşi rătăciţi.
– Şi pentru că tot am vorbit de target, cred că ar fi corect de adus în discuţie şi profilul obiectelor comercializate la un târg. Consider că la evenimentele cu un anumit profil trebuie creat şi menţinut un standard conform căruia să fie selectaţi participanţii. Nu mi se pare normal să bagi în aceeaşi oală vintage, handmade şi produse aduse din Europa. E drept că în cazul particular pe care l-am adus în discuţie tocmai produsele din ultima categorie au avut cea mai mare căutare. Însă nu trebuie să uităm că acest eveniment a avut câteva “scăpări” (argumentate mai sus) care au permis ca un punct slab pentru imaginea sa (dacă  organizatorii decid să-l repete) să fie speculat în favoarea unuia dintre participanţi.

Sper să nu fiu înţeleasă greşit, deşi acest lucru se va întâmpla oricum, de aceea si,t nevoia să subliniez că nu am vrut să jignesc pe nimeni şi nici să pun la zid modul în care a fost organizat evenimentul. Am convingerea că s-au făcut eforturi mari pentru a pune în mişcare acest târg, de altfel aflat la prima ediţie, şi că, dincolo de rezultatele nu tocmai mulţumitoare, organizatorii se vor folosi de această experienţă pentru a îmbunătăţi ediţiile viitoare. Nu am scris impresiile mele dintr-o frustrare legată de vânzarea produselor pentru că, sinceră să fiu, am vândut mai mult decât mă aşteptam în condiţiile date şi, dincolo de asta, lucrurile pe care le-am învăţat cu această ocazie depăşesc cu mult, ca importanţă, câştigul material.

Partea cu adevărat bună a acestei experienţe este că nu a reuşit să mă demoralizeze ci, dimpotrivă, m-a motivat să merg înainte, chiar dacă pe un drum uşor diferit.
Niciun hobby, niciun vis nu este adevărat dacă renunţi cu uşurinţă la el.

*Europa as in fostul Niro, actualul Dragonul Roşu. Oricum, aceeaşi categorie.

M-am născut om şi am crescut robot. În prezent mă străduiesc să ajung în punctul din care am plecat. N-am reuşit în totalitate, însă cred că sunt pe drumul cel bun.

Când îmi explorez latura non-robotică, îmi place: să citesc şi să scriu, să croşetez şi să fac diverse obiecte “de mână”, să urc pe munte şi să înot în mare, să joc jocuri de societate.
Nu am uitat nici de micii mei prieteni cu blană, pisicile. Îmi place să petrec timp în compania lor, fapt pentru care umila-mi gospodărie este disputată de Kirb, Miarys şi Mioja.

Ihrielle – who has written posts on Kirb's Crib.


11 thoughts on “Despre târg vintage şi handmade

 1. DarkClaudS

  Eu pana saptamana trecuta nici nu stiam ca bijuteresti in timpul liber, cu atat mai putin ca vei participa la targ( de care nu stiam de asemenea). Am vazut ceva pe blogul lui Child, cred, saptamana trecuta, dar nu am apucat sa cer detalii.
  Nu trebuie sa fii dezamagita de rezultatele targului, sunt sigura ca pe site vei avea mai mult succes daca il vei promova putin mai intens fiindca bijuteriile sunt super frumoase. Eu astept cu nerabdare sa se imbogateasca rubrica cu brose 🙂

 2. Ihrielle Post author

  Ah, DarkClauds, am vrut sa te invit si pe tine sa dai o raita pe la targ (nu ca sa cumperi ceva), dar m-am gandit sa nu te simti cumva obligata. Voiam sa fac o postare prin care sa va anunt pe toti de targ insa, cuprinsa de febra pregatirilor, nu am mai avut timp si energie.

  Promit sa ma revansez cu brosele chiar diseara (le am facute, am si poze cu ele, ramane doar sa le incarc pe site).
  Cu site-ul mai am de tras pentru ca este facut pe o parnaie de platforma plina de hibe. Cred ca ai observat cum imi “masacreaza” pozele…

 3. Ihrielle Post author

  Am uitat ca sintagma este doar de notorietate locala 🙂
  Produse aduse din Europa=chinezarii.
  Inainte, Europa se numea zona de la marginea Bucurestiului in care erau mii de standuri de-ale chinezilor cu produse din tara lor. Acolo se duceau proprietarii de magazine de cadouri/de haine/de accesorii sa se aprovizioneze, dar si cumparatorii obisnuiti care voiau sa cumpere diverse obiecte la preturi mai mici. Majoritatea produselor din IDM, SIR si alte centre comerciale cu magazine “no name” sunt aduse din “Europa” si sunt vandute la un pret cel putin dublu.
  Acum o parte din acel teren s-a transformat in Dragonul Rosu si se axeaza, in mare, pe acelasi gen de business, doar ca arata mai a mall (fara a fi).

 4. ggl

  Aşa. Şi eu i-am luat lui O. nişte cercei cu “buhe” de la un târg vintage ce a fost în cadrul TIFF – destul de răsărit târg de altfel. Sunt din ăia metalici, din segmente legate cu zale între ele. Nu ştiu dacă-s chinezării ori ba, dar nu prea arată a hand-made. Mai ştiu pe cineva care s-a apucat să facă cercei din argint (o colegă de-a Elenei Crişan).

 5. DarkClaudS

  Data viitoare sa ma anunti, in niciun caz nu ma simteam obligata, era chiar o placere. Si daca faci vreodata un workshop sa ma anunti, mi-ar face placere sa invat sa “bijuteresc” 🙂

 6. Ihrielle Post author

  Pai cred ca se impune sa fac un workshop de margelit pentru ca esti a patra sau a cincea persoana care mi-l cere :))
  Dar cred ca va puteti lipsi de workshop cand aveti atatea informatii si tutoriale disponibile pe net. Va ganditi cam ce v-ar placea sa faceti, apoi comandati niste margelute, clesti, zale, ace metalice si va puneti pe treaba.
  Cand m-am apucat de margelit, habar n-aveam de nimic. Mi-am comandat de pe un site niste materiale si am incercat sa incropesc fel de fel de chestii din ele. Unde nu-mi iesea, incercam alta si alta metoda pana izbuteam sa scot ceva “perfectionat”. Cand am descoperit tutorialele online (mai ales cele video), am zis “aleluia”, insa nu m-am folosit de ele decat ca sa invat sa crosetez.

 7. Ihrielle Post author

  Pai, ggl, vintage nu inseamna neaparat handmade. Asa cum nici tot ceea ce este vintage sau handmade nu este neaparat si de bun gust.
  Am vazut si chinezarii executate impecabil, din materiale foarte frumoase si cu design deosebit, dar si kitch-uri infioratoare cu strasuri si sclipici (cum erau cele de la targul despre care povesteam).

  In orice caz, este o chestiune de gusturi…

 8. DarkClaudS

  Sincer, eu tot astept un atelier de margelit marca Kirb inainte sa imi comand o tona de margelute si alte accesorii. Macar sa stiu dinainte daca pot “crea” ceva care sa semene macar vag cu o bijuterie.

 9. Ihrielle Post author

  Sigur ca poti, notiunile de baza nu sunt complicate si nici nu necesita niste super-aptitudini.
  Tare mi-e teama ca te prinde pensia tot asteptand workshop-ul 😛

Leave a Reply

Your email address will not be published.


css.php