Din jurnalul fără noimă: Geru Românul

Vine gerul, rău îmi pare.
N-am în casă nici o floare
Din motive de răcoare –
Şaptişpe grade la soare
(cu calorifer deschis, cu tot,
e mai frig ca într-un cort).

Observând mediile multilunare, Delta a emis o ipoteză deşteaptă şi bine de luat în seamă de către cei care s-au gândit s-o testeze pe viitor făcându-ne cinste cu prezenţa lor în calitate de vizitatori. În cuvintele mele, ea sună cam aşa: fie vară, fie iarnă, diferenţa dintre acasă şi afară este constantă şi măsoară +25°C. Iar dacă la acestea mai adăugăm şi brobonelele îngheţate de pe burlanul de la hotă (cu 10°C în bucătărie), mă pot recomanda, fără falsă modestie, drept regina gheţurilor. 

Dar să lăsăm prostiile deoparte şi să studiem un pic mediul propice (din punct de vedere termic) în care să înfruntăm metalurgia anunţată pentru sfârşitul acestei săptămâni:

***********************Metroul**********************

În metrou, era captivantă imaginea femeii care vorbea la telefon în timp ce-şi călca sistematic poalele paltonului cu bocancul drept. Care bocanc, iniţial conceput s-acopere piciorul până la genunchi, abia reuşea să ţină în şireturi pulpele inferioare revărsate peste margini. De la distanţă, privit împreună cu perechea sa, aratau ca doi dovlecei umpluţi (numai că albaştri) pe care îi despinci de-a lungul cu lingura, ca să se încălzească mai bine.
Femeia termină convorbirea telefonică şi începu o alta; de astă dată cu vecina mai vârstnică de pe partea în care îi mătura paltonul pe jos. În treacăt, îşi mai şterse o dată talpa de material. De astă dată eram hotărâtă să-i atrag atenţia (bietul palton!), însă nu reuşeam sub niciun chip să-i prind privirea. În schimb, urmărind-o cu atenţie, începusem să văd o oarecare asemănare între cele două femei: faţa rotundă, culoarea părului, tunsoarea turtită de pălărie (accesoriu pe care fiecare îl avea în braţe); până şi prin felul de-a râde semănau. Mamă şi fiică, puteam să bag mâna în foc! Şi deja începusem să-mi construiesc în minte un scenariu: unde se duc, ce treburi au de rezolvat, despre ce vorbesc (poate chiar despre palton, pe care cea mai tânără, îl drăcuia: “şi ce dacă atârnă pe jos? dă-l naibii că oricum mă duc să iau altul”). Aşadar, am stabilit că cele două femei au plecat să cumpere un palton nou.
Două staţii mai târziu, cele două îşi iau la revedere, tânăra îi mulţumeşte pentru informaţii vârstnicei, cealaltă se asigură că a dat bine indicaţiile, apoi fiecare apucă în direcţii opuse pentru coborâre. Deci nu erau mamă şi fiică. Abia atunci am început să regret că mi-am uitat cartea acasă.

 ***********************Biroul**********************

Discuţie între colegi
Coleg 1: Cred că mă apuc de colecţionat timbre.
Colega 1: Mai bine te-ai apuca de colecţionat femei.
Coleg 1 (care nu prea era pe fază): Ce-s alea?
Urmează un val de râsete, după care discuţia continuă:
Colega 1: Atunci ştim ce cadou îţi facem de ziua ta… cunoştinţă cu o femeie.
Colega 2 intervine prompt: Revista Femeia.

Gafă
Doi colegi care citeau o carte cu remedii naturiste, au pomenit la un moment dat nişte pasaje în care autorul (român) exagerase cu comentariile răutăcioase la adresa femeilor. S-a făcut o vreme bâză pe subiect şi, inevitabil s-a pus problema zodiei autorului.
P.A. este scorpion, zice colega S
Cam ai naibii scorpionii ăştia, zic eu zâmbind precum Gyuri Pascu în reclama aia cu “Al naibii bătrânel” (pe care n-o găsesc, să pun link către ea).
Colega S îmi face semne disperată, indicându-mi că o altă colegă de-a noastră, care participa la discuţie, este scorpion.
Prind din zbor informaţia şi încerc să dreg busuiocul:
Şi mama este scorpion, zic cu voce tare, să fiu sigură că mă aude colega respectivă. Dar nu este afurisită. De fapt, doar bărbaţii scorpion sunt ai naibii, adaug sperând că de data asta am nimerit-o.
Şi tatăl meu este scorpion, îmi replică zâmbind colega scorpion.
Şi eu care credeam că este amuzant să vorbeşti despre zodii, chiar şi când astrologia ţi se pare o aberaţie… 

M-am născut om şi am crescut robot. În prezent mă străduiesc să ajung în punctul din care am plecat. N-am reuşit în totalitate, însă cred că sunt pe drumul cel bun.

Când îmi explorez latura non-robotică, îmi place: să citesc şi să scriu, să croşetez şi să fac diverse obiecte “de mână”, să urc pe munte şi să înot în mare, să joc jocuri de societate.
Nu am uitat nici de micii mei prieteni cu blană, pisicile. Îmi place să petrec timp în compania lor, fapt pentru care umila-mi gospodărie este disputată de Kirb, Miarys şi Mioja.

Ihrielle – who has written posts on Kirb's Crib.


Tagged on: , , , , , ,

8 thoughts on “Din jurnalul fără noimă: Geru Românul

 1. ggl

  E foarte posibil să nu-ţi fie echilibrate bine radiatoarele. Ce radiatoare ai? Ai centrală individuală sau iei căldura de la termoficare? Ai geamuri termopan? La ce etaj locuieşti? Pe colţ sau în câmp? Spre ce punct cadrinal dau ferestrele? Blocul presupun ca nu e reabilitat termic. Sunt cumva deschise sau sparte gemauri pe casa scării? Uşa de la intrare se inchide ca lumea?

 2. Ihrielle Post author

  Caloriferele sunt OK, am geamuri termopan (orientate pre SE), insa: blocul nu este reabilitat termic, stau la ultimul etaj pe colt (un perete lung de 5m este exterior), un km mai incolo este un maaaaaare teren viran chiar daca stau in buricul targului. Si, da, in scara sunt geamuri deschise sau sparte.

  La primavara voi face o termoizolatie de toata frumusetea, insa pana atunci imi va tine de cald poezia :))

 3. CarachAngren

  Despre gafa: si eu am facu una si anume m-am muncit sa prezint decalajul dintre zodia din reviste si cea de pe cer (actual astrological sign) la cateva persoane care pareau interesate de subiect si anume: 2 colegi si socra-mii.
  Daca vestea a fost primita cu oarece interes de catre colegi soacra-mea, mare ghicitoare in stele, tarot, bobi si cafea, nici ca a vrut sa auda asa ceva deoarece “astea nu sunt zodiile de pe cer” ( 😀 ).
  Oricum consecintele au fost aceleasi indiferent de gradul de interes prezentat fata de nou: oamenii si-au vazut in continuare de discutiile lor despre ‘zodiile in care erau obisnuiti sa fie’.
  De ce zic ca e gafa? Pentru ca in timpul asta puteam sa fac ceva folositor si nu sa-l irosesc pe demonstratii.

  PS:
  Una dintre consecintele miscarii de precesie a Pamantului este deplasarea retrograda a zodiilor pentru o anumita data a anului cam cu o luna la 2700 de ani astfel ca Scorpionul devine Fecioara, etc.
  Daca Soarele nu ar fi trecut de-a lungul anului prin 13 zodii as fi putut spune ca sunt si eu Scorpion (precum personajele tale) insa a 13-a zodie, Ophiucus, se pare ca-mi asigura un loc aparte in lista zodiilor si totodata ma lipseste de o caracterizare/ etichetare

 4. ggl

  Geamurile de pe scara se pot rezolva cu (mult) mai putini bani o sa aiba efect mai mare decat termoizolatul. Tu prin planseu si pe peretele exterior pierzi mult. Planseul nu stiu cum naiba il poti izola fara sa izolezi tot acoperisul terasa – pe dinauntru eventual, insa sunt sanse foarte mari sa se faca condens + mucegai sub izolatie.

  Remedii naturiste, zodii :rolleyes:

 5. Ihrielle Post author

  Planseul va fi termoizolat la exterior (probabil doar pe partea mea, pentru ca vecinii nu par a fi interesati de sporirea confortului personal). Nu am de gand sa adaug nimic in casa care sa-mi ia din spatiul util si sa favorizeze mucegaiul 😀

 6. ggl

  E destul de aiurea sa izolezi pe bucati pentru ca se vor crea o gramada de punti termice ce nu le poti corecta. Intelegi? Ponderea se muta pe zonele neizolate si pe frontiere. Caldura e cam ca si apa, adica tot un potential – isi face loc pe unde poate iesi mai usor. Macar mergi cu izolatia 0,5 m daca poti si spre vecini ca sa nu se faca la tine condens + mucegai. Cred ca acopera zona de influenta a puntii termice la o imbinare a planseului cu un zid de 15-20 cm.

 7. Ihrielle Post author

  Merci pentru sfaturi. Oricum aveam de gand sa merg si spre vecini cu termoizolatia, insa nu cat le tine lor planseul, ci cat imi este mie suficient sa am rezultate notabile fara efecte secundare 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.


css.php