Last stop: Fortificate ardeleneşti I (Rupea, Viscri, Saschiz)

În 2010 îmi doream foarte mult să ajung pe la ceva biserici fortificate, însă în a doua parte a anului nici măcar n-am mai reuşit să trec dincolo de linia Carpaţilor. Pe la începutul lui 2011, într-un cadru mai amplu (de ziua Anei, după câteva beri şi o o dezbatere pe tema “Şaorma la români” ), s-a adus din nou în discuţie subiectul “Fortificate”. Pe la sfârşitul lui martie aveam deja un semi-plan şi un grup (Ana B,  Ana C, Ciobanul Şofer şi Delta), astfel că în ultima zi din aprilie am plecat la drum.

Sâmbătă dimineaţă am pornit spre Sighişoara via Târgovişte-Bran-Poiana Mărului-Hoghiz.
Prima oprire am făcut-o în localitatea Nămăeşti, unde se află o mănăstire săpată în stâncă. Deoarece nu are nicio legătură cu fortificaţiile săseşti, voi sări peste acest obiectiv ad-hoc şi voi merge mai departe spre Zărneşti, apoi pe DN73A până la Şercaia, după care ne vom continua periplul printre puzderia de gropi de pe DJ 1J, spre Hoghiz. Această ultimă bucată de drum este într-adevăr foarte proastă, după cum o dovedesc şi pancartele expuse de-a lungul satului Fântâna, ai cărei locuitori par să aibă spirit poetic.

gropi_fantana

  

Rupea/Reps

Ieşim de pe drumul judeţean şi intrăm pe E60 cu destinaţia Rupea. Ajungem la cetate unde avem parte de prima surpriză: este în renovare. Într-adevăr, în jur sunt câteva utilaje, vreo doi muncitori, o budă ecologică… Până la urmă, ca să nu zicem că n-am văzut şi noi cetatea, facem un tur al acesteia pe la exterior.

rupea_cetate

rupea_localitate

  

Viscri/Deutschweisskirch

De la Rupea am plecat spre Viscri pentru a vedea prima biserică fortificată din itinerariu. Din fericire, drumul spre sat nu este la fel de anevoios precum cel spre Hoghiz iar cei şapte km de şosea şerpuită printre mici coline unde rar întâlneşti o altă maşină, oferă un  peisajul primăvăratic încântător.
Intrarea în sat oferă un contrast izbitor cu imprejurimile idilice ale localităţii: uliţe neasfaltate, case neîngrijite, copii prost îmbrăcaţi, câteva tarabe cu obiecte vestimentară de provenienţă locală (după cum am observat, împletiturile, broderiile, cusăturile sunt realizate de femeile – ţigănci – care le vând).
În centru, însă, casele sunt mai bine întreţinute, găinile se plimbă în voie şi, pe deasupra,  există apă curentă, după cum o demonstrează adăpătoarea pentru animele formată din două trunchiuri de copaci cioplite, dotate cu câte o ţeavă prin care curge o apă rece ca gheaţa.

viscri_sat

viscri_intrare

Biserica am găsit-o deschisă, cu un motan alb, tolănit la soare, întâmpinându-ne după poarta masivă.

viscri_motan

 

Saschiz/Keisd

saschiz_turn_bisericaAici trebuia să împuşcăm doi iepuri dintr-o lovitură – biserica fortificată şi cetatea – însă am avut din nou parte de o surpriză. De la punctul de informare aflat chiar lângă biserică, aflăm că şi aceasta este în renovare, dar cetatea este “deschisă”. Aşadar pornim într-acolo cu bucuria că măcar vom pune “văzut” în dreptul unui al doilea obiectiv, până la sfârşitul zilei.

saschiz_vedere_cetate

Impropriu spus bucurie, pentru că nu m-am bucurat să văd zidurile năpădite de iarbă, turnurile prăbuşite şi peste şase sute de ani de istorie făcuţi una cu pământul de o gândire strategică bolnavă (în timpul celui de-al doilea război mondial, din zidurile cetăţii au fost scoase cărămizi pentru a servi necesităţilor de moment).

saschiz_interior_cetate saschiz_interior_cetate

Înainte de a continua drumul spre Sighişoara – ultimul pe ziua respectivă – am mai făcut un scurt popas la Hanul cetăţii, pentru a beneficia de o prânzo-cină bună şi ieftină, cu vedere la cetate.

saschiz_case saschiz_casa saschiz_cladire

M-am născut om şi am crescut robot. În prezent mă străduiesc să ajung în punctul din care am plecat. N-am reuşit în totalitate, însă cred că sunt pe drumul cel bun.

Când îmi explorez latura non-robotică, îmi place: să citesc şi să scriu, să croşetez şi să fac diverse obiecte “de mână”, să urc pe munte şi să înot în mare, să joc jocuri de societate.
Nu am uitat nici de micii mei prieteni cu blană, pisicile. Îmi place să petrec timp în compania lor, fapt pentru care umila-mi gospodărie este disputată de Kirb, Miarys şi Mioja.

Ihrielle – who has written posts on Kirb's Crib.


11 thoughts on “Last stop: Fortificate ardeleneşti I (Rupea, Viscri, Saschiz)

 1. ggl

  Haha ai dat şi de pagina lui Johnny (Viscri). Şi eu am fost cu ei în 2004 la biserici. Musai să mergi la Cârţa şi la Cisnădie, Cisnădioara. Sunt aproape. Toate lângă Sibiu. La Cârţa e şi un camping fain.

 2. Ihrielle Post author

  Mai dadusem de site-ul cu pricina mai demult si-l studiasem mai pe indelete la vremea respectiva (tin minte ca era si numele tau pe acolo, legat de ceva fotografii). Acum l-am redescoperit 🙂

  Pai cele de langa Sibiu (inclusiv cele din drumul spre Medias) planuiesc sa le vad la vara, cand oi mai ajunge in zona.

  Citisem eu ca-s vreo 100 si ceva de biserici fortificate, dar am fost surprinsa cand am vazut in mai toate satele prin care am trecut, indicatoare spre “Biserica Evanghelica Fortificata”. Din pacate, timpul nu ne-a permis sa oprim la toate…

 3. Ihrielle Post author

  Doar două zile au fost (aici am povestit doar despre prima). Kîrbu a ramas pe propriile sale lăbuţe, în căsuţa cea nouă unde a avut ocupaţie cu câteva cutii de carton ce rămăseseră neexplorate.
  Să ştii că la tine m-am gândit când am văzut motanul alb 😀

 4. Pingback: Midian » goingout (part 1)

 5. Cami

  Foarte tare ideea cu fortificatiile. Poate ma mobiliez si eu intr-un an si organizez un circuit ceva 😀 Dar pe alea de la sibiu, cluj, deva… bla bla, le-ati vizitat? Ca-s foarte faine.

 6. Ihrielle Post author

  Pana la Deva n-am ajuns. Ar fi in plan pentru anul asta, dar am eu o banuiala ca nu se va realiza prea curand (operatiunea “casa” inghite prea multe resurse de timp si bani)

 7. Cami

  optiunea “casa” mie mi-a inghitit complet timpul, inclusiv cel pentru lectura. iti dai seama ca eu n-am mai citit nimic (in afara de reviste de design interior) de o luna? :)) geez, abia astept sa ma mut, pana nu fac paianjezi cartile alea.

 8. Ihrielle Post author

  Stai linistita ca nici imediat dupa ce te muti n-o sa ai vreme. Tot o sa se mai gaseasca ceva de facut prin casa plus ca vine vara si o sa te apuce cheful de duca 😀
  Eu is mutata de o luna si abia am reusit sa citesc 3 carti (traiasca cele 8×2 statii pe care le am de parcurs in fiecare zi cu metroul). Ca sa nu mai spun ca de duminica tot zic ca te sun, dar nu mai apuc (ori imi amintesc ziua cand stiu ca nu poti raspunde, ori la ore tarzii din noapte cand nu m-as suna nici pe mine).
  Viata mea s-a schimbat intr-atat incat nici nu stiu daca ma mai bucur de casa au ba… Oi vedea eu cu timpul 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


css.php