Ghid practic: Cum sa recunosti un cocalar la telefon
Intr-o zi, pe cand vorbeam diverse cu Andrei, conversatia ne-a purtat inspre subiectul nostru preferat: cocalarii. Ajunsi in acest punct ne-am dat seama ca, de cele mai multe ori, non-simpaticii nostri co-planetari sunt definiti pornind de la o serie de elemente vizuale specifice. Aceste caracteristici ne ajuta sa-i recunoastem cu usurinta pe strada, la munca sau in bar, ba chiar si in propria gospodarie. Problema intervine, insa, in acele situatii in care nu exista un contact vizual cu respectivele vietuitoare, de exemplu, cand vorbim la telefon.
Avem o situatie ipotetica in care trebuie sa vorbesti cu o persoana necunoscuta pentru a cumpara, vinde, inchiria sau a presta/beneficia de diverse servicii. Cum iti dai seama ca interlocutorul tau este cocalar? Tocmai pentru ca stiu ca aceasta este o problema capitala, am redactat ghidul Cum sa recunosti un cocalar la telefon. In continuare va ofer spre studiu cateva extrase relevante din lucrarea stiintifica amintita anterior.
Pentru inceput trebuie studiat cu mare atentie timbrul vocal al interlocutorului precum si intonatia. Daca interlocutorul lasa impresia ca screme cuvintele sau le rosteste in scarba, cu buzele departate de dinti ca si cum ar fi pregatit sa scuipe cojile de seminte, atunci el ar putea fi un cocalar. Atentie! Confirmarea acestei presupuneri va veni odata urmat pasul doi, prin care sunt identificate o serie de artificii conversationale specifice, ca de exemplu:
– predilectia de a inlocui s (ca in sobolan) cu j. Posibilele cuvinte rezultate din acest procedeu literar sunt: jmecher, mijto, jmen, ejti.
– fiecare propozitie se incheie cu “ai in-te-les?“. Fiind o persoana cu un grad crescut de cultura si inteligenta, cocalarul stie ca explicatiile sale sunt prea elaborate pentru a putea fi pricepute din prima de ceilalti si de aceea el trebuie sa isi intrerupa expunerile savante de fiecare data cand auditoriul da semne de neatentie sau de oboseala.
– fiecare rugaminte sau indemn este insotit de “trai-ti-ar!“. Nu m-am lamurit daca se foloseste si in loc de “La multi ani!”, dar pare a desemna aceeasi urare de bine si viata lunga.
– fiecare promisiune sau juramant are in coada cate un “sa moara…” (a se inlocui cu orice termen care desemneaza un grad de rudenie). Fiind un adevarat simbol al moralitatii si curateniei spirituale, cocalarul este gata oricand sa se sacrifice (pe sine sau pe un membru al familiei) pentru a apara integritatea valorilor in care crede.
– in fiecare fraza este inserat un apelativ familiar (ba chiar familial): frate, vere, tata, nene etc. Pe langa deosebitele sale calitati intelectuale si morale, cocalarul beneficiaza si de o uimitoare capacitate de intra in pielea unui personaj simpatic si binevoitor, ca de pilda fratele pe care nu l-ai avut niciodata.
- Cărţi care nu mi-au schimbat viaţa, dar mai au o şansă
- 09.09.09 – Ziua sfârşitului lumii pe internet