Vocabular: Joaca de-a mâţa II
Că multă vreme a trecut de când nu v-am mai spus nimic: nu tu pisici chioare de prin tomberoane, nu tu ironii obscure la adresa umanității… Și multă ar mai fi trecut de n-ar fi fost vocabularul mâțesc aflat la mare căutare după editarea primului număr. Așa că de v-a plăcut (sau nu), eu vă mai servesc o porție, după cum urmează:
mâțelnic, -ă, mâțelnici, -e, adj.: care favorizează apariţia sau desfăşurarea unei mâțe.
mâţenie, mâţenii s.f: slujbă religioasă oficiată de mâţe
mâţer, -i, s.m.: mâţă calificată ce lucrează în domeniul mâţeritului.
mâţerit, s.n. : domeniu de activitate al mâţelor bazat pe cultul propriei personalităţi
mâţet, mâţete, s.n. : ansamblu muzical format dintr-un număr de mâţe ce execută împreună o compoziţie sonoră specifică (vezi şi duet, cvartet etc.)
mâţifelnic, -ă, mâţifelnici, -ce, adj.: (despre oameni și manifestările lor; adesea substantivat)1. care urăşte mâţele; 2. ce urmează a fi mâţificat.
mâţiş, -uri, s.n.: grup de mâţe foarte dese.
a mâţiza, mâţizez, vb. I. tranz.: a creşte valoarea unei fiinţe de un anumit număr de ori, suficient de mare pentru a asigura comparaţia cu o mâţă
mâțliu, -e, mâțlii, adj..: 1. (despre mâțe) spiritual, plin de haz, amuzant; 2. (despre oameni și manifestările lor; adesea substantivat) care are un comportament ilar, asemănător cu al mâțelor
mâţogen, -ă, mâţogeni, -e, adj.: care produce energie mâţească prin transformarea altor forme de energie (în special cea umană)
mâțură, -e, s.f.: tură dată pe mâțodrom (vezi explicația dată de Mița)
La care adăugăm termenii pe care ni i-a semnalat Mița încă de data trecută:
1. a (se) mâţâi, mâţâi, vb. IV Tranz. – a face ca mâţa, a mieuna, a se da bine pe lângă cineva;
2. mâţodrom, s.n. – acea parte din aparatamentul proprietate personală care zilnic, dimineaţa şi seara, eventual şi noaptea spre dimineaţă, devine spaţiul de alergare al mâţei din dotare (şi este bine să nu te afli în zona respectivă în perioada respectivă !)
3.cuib de mâţă, s.n. – un spaţiu delimitat din patul în care oamenii dorm, pe care mâţa şi-l revendică doar în perioadele răcoroase ale anului (deci exclus vara), echipat cu păturică moale şi pufoasă şi utilizat pentru somnul pe timp de zi sau noapte, după pofta inimii mâţei. Prezenţa oamenilor nu este neapărat necesară. Cuibul de mâţă are însă şi un efect ciudat asupra oamenilor care îl văd, cu atât mai mult dacă mâţa este înăuntru: induce somnul !
- Video killed the radio star
- Mâţa din tomberonul 5 (nr.13, septembrie 2010)
mâţă turtită = mâţă la pândă, se face una cu covorul, urechile lăsate şi pupilele mărite.
Si mâţă răst(urt)ită, care stă la pândă în scopuri de răzbunare. A! Şi mai şi mârâie