Last stop: Biserica fortificată din Ghimbav

Puţini ştiu că în oraşul Ghimbav, judeţul Braşov, se află o biserică fortificată veche de peste 500 de ani. Nu face parte din patrimoniul UNESCO precum fortificatele din Biertan, Saschiz sau Viscri, este adevărat, dar în mod sigur există un motiv pentru care ar merita mai multă notorietate. Şi asta pentru că este singura biserică evanghelică din Transilvania ai căror pereţi interiori sunt pictaţi cu motive florale.

Case Ghimbav
La biserica fortificată din Ghimbav abia dacă ajung două sau trei familii pe zi. În week-end, doar, fiindcă în timpul săptămânii turişti nu vin niciodată, ne-a povestit domnul care are în grijă biserica. Din acest motiv, pe porţile ferecate ale bisericii nu veţi găsi un program de vizitare, ci doar numărul de contact al domnului îngrijitor care vă va servi drept ghid în timpul vizitei.

Biserica Fortificată din Ghimbav Poarta PrincipalăPoarta Principală amenajată în anii 1970 când intrarea originală
(situată în drapta) a fost transformată în primărie

Urme ale trecerii timpului şi ale neputinţei autorităţilor de a aloca bugetul necesar îndepărtării acestor mărturii sunt vizibile în mai multe locuri: pe pereţii şi tavanul pătate de igrasie, pe geamurile ale căror vitralii au fost sparte şi înlocuite cu sticlă obişnuită, pe zidurile din care au căzut bucăţi de tencuială.

Biserica Fortificată din GhimbavAltarul, construit în secolul al XIX-lea din lemn şi vopsit astfel încât să
imite marmura, dă impresia de bunăstare şi bogăţie

Cu toate acestea, biserica se află într-o stare destul de bună, departe de a împărtăşi trista soartă a bisericii din Saroşul de pe Târnave, de exemplu. În ultimii ani, la biserica evanghelică din Ghimbav au fost efectuate o serie de lucrări de consolidare, reparaţii şi modernizare foarte importante. S-a înlocuit acoperişul (deşi nu la timp pentru a preveni infiltraţiile de apă), s-au schimbat băncile şi duşumelele, a fost proiectat un sistem de încălzire al băncilor pe timp de iarnă.

Biserica Fortificată din Ghimbav OrgaOrga bisericii, construită în secolul XVII, a fost recondiţionată recent

Un alt fapt îmbucurător este că în oraşul Ghimbav încă mai există o comunitate săsească. Asta înseamnă că în biserica Eevanghelică din Ghimbav se ţin în continuare slujbe pentru cele aproximativ cincizeci de persoane care alcătuiesc comunitatea.

La Biserica fortificată din Ghimbav se poate ajunge foarte uşor din Braşov, cu unul dintre microbuzele care circulă la fiecare jumătate de oră din autogara Bartolomeu (cea de lângă biserică). Capătul de linie este chiar în centrul oraşului Ghimbav, la doar câţiva metri de biserică şi primărie.

Totalul costurilor excursiei Braşov-Ghimbav: 9 lei persoană
5 lei transport dus-întors cu microbuzul
4 lei taxa de vizitare a bisericii fortificate

M-am născut om şi am crescut robot. În prezent mă străduiesc să ajung în punctul din care am plecat. N-am reuşit în totalitate, însă cred că sunt pe drumul cel bun.

Când îmi explorez latura non-robotică, îmi place: să citesc şi să scriu, să croşetez şi să fac diverse obiecte “de mână”, să urc pe munte şi să înot în mare, să joc jocuri de societate.
Nu am uitat nici de micii mei prieteni cu blană, pisicile. Îmi place să petrec timp în compania lor, fapt pentru care umila-mi gospodărie este disputată de Kirb, Miarys şi Mioja.

Ihrielle – who has written posts on Kirb's Crib.


2 thoughts on “Last stop: Biserica fortificată din Ghimbav

  1. Costin

    Mi se par superbe bisericile evanghelice din zona Ardealului si totusi atat de triste avand in vedere ca o mare parte din credinciosii vorbitori de limba germana s-au cam dus…
    Iar acustica orgii e impresionanta. am avut placerea o singura data sa ascult live o astfel de orga la biserica neagra…

  2. Ihrielle Post author

    Da, in ritmul acesta, bisericile evanghelice vor fi descuiate doar pentru placerea turistului. Nu va mai avea nici cine sa asculte slujbele si nici cine sa le tina. Sau poate, cine stie, va veni BOR-ul si le va “ortodoxi”.

    Cat despre orga, sper sa apuc sa aud sunetele maiastre ale acesteia si la noi acasa, nu numai in alte tari.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


css.php