Last stop: Moscova (Scene preasfinţite)

V-am spus că Moscova m-a fascinat? Că m-a surprins cu atâta frumuseţe şi graţie încât am uitat până şi de teama pe care sfaturile celorlalţi mi-au presărat-o la plecare? Şi acum, la câteva zile după ce m-am returnat de-acolo, mă simt încurcată când trebuie să aleg despre ce să vorbesc mai întâi astfel încât să nu ştirbesc nimănui din importanţă. Într-ul final ajung la un subiect aleator, ca cel de faţă.

Îmi vine greu să scriu chiar şi câteva cuvinte despre chestiuni religioase având în vedere că relaţiile mele cu divinitatea sunt într-atât de spiritualizate încât nu nici nu poţi spune despre ele că există. Printre altele, mă plictisesc discuţiile pe astfel de teme, aşa că voi trece iute de tot peste ele pentru a ajunge la ce mă încântă pe mine mai mult: clădirile, care pentru mine reprezintă principalul element identitar al unui oraş. Tot ceea ce ele lasă la vedere călătorului curios – stilul arhitectural, integritatea tencuilii, structura de rezistenţă, amplasarea în cadrul oraşului – este ca o carte de vizită pentru ansamblul căruia îi aparţin. De aceea le privesc cu tristeţe pe cele în agonie şi le zâmbesc celor mai norocoase.

Iar bisericile pot fi şi astfel (chiar şi cele ortodoxe care nu reuşiseră să-mi gâdile simţul estetic, până acum):

P1320746


Catedrala lui Hristos, Mântuitorul


(Catedrala Sf Vasile) construită de Ivan cel Groaznic în cinstea victoriei  asupra tătarilor


(Catedrala Sf Vasile) pe latura opusă

P1320932

P1320946

P1320847


(Mănăstirea Sf. Petru)


(Catedrala “Adormirea Maicii Domnului” – Piaţa Catedralelor din Kremlin)

P1330046
(Catedrala Arhanghelului Mihail – Piaţa Catedralelor din Kremlin)


(Turlele de la Catedrala Bunei Vestiri – Piaţa Catedralelor din Kremlin)


(Catedrala Sfântului Giulgiu – Piaţa Catedralelor din Kremlin)


(Clopotniţa “Ivan cel Mare” – Piaţa Catedralelor din Kremlin)

M-am născut om şi am crescut robot. În prezent mă străduiesc să ajung în punctul din care am plecat. N-am reuşit în totalitate, însă cred că sunt pe drumul cel bun.

Când îmi explorez latura non-robotică, îmi place: să citesc şi să scriu, să croşetez şi să fac diverse obiecte “de mână”, să urc pe munte şi să înot în mare, să joc jocuri de societate.
Nu am uitat nici de micii mei prieteni cu blană, pisicile. Îmi place să petrec timp în compania lor, fapt pentru care umila-mi gospodărie este disputată de Kirb, Miarys şi Mioja.

Ihrielle – who has written posts on Kirb's Crib.


Leave a Reply

Your email address will not be published.


css.php