Last stop: Varşovia şi Cracovia

Cred că Polonia a fost cea mai populară destinaţie (după Grecia şi Turcia) anului 2012 în rândul cunoscuţilor mei, ai cunoscuţilor lor şi tot aşa. Nu ştiu cum se face, dar tot ce-mi planific eu în materie de vacanţe este oarecum în trend, aşa că nici vara asta nu am fost mai prejos.

De aceea nu voi povesti ce am făcut şi ce am văzut pe-acolo, pentru că deja mi-au luat-o înainte câteva persoane care, printre altele, s-au priceput să povestească mult mai bine ca mine.  Aşa că de data asta, ca să nu repet experienţa Istanbul (despre care nu am scris nimic-nimic), o să fac o listă cu câteva aspecte pozitive, respectiv negative, pe care le-am reţinut în urma excursiei mele din Polonia.

+ uri

+ În oraş, la terase, preţurile sunt similare cu cele de pe la noi, cu deosebirea că în Polonia orice mâncare pe care am consumat-o a fost însoţită de garnitură şi salate (din trei feluri). Totuşi trebuie avut în vedere că în Varşovia preţurile sunt mult mai mari.
+ Preţul pentru biletele de transport în comun sunt un pic mai mari decât în Bucureşti (aproximativ 3,8 zloţi o călătorie cu metroul). Un drum cu trenul pe distanţă de Varşovia-Cracovia (aproximativ 300 de km) costă aproximativ 110 de zloţi cu IC.
+ Polonezii au zeci de beri şi, din câte am reuşit noi să testăm (de altfel, într-un număr destul de mare), sunt tare bune.
+ Localnicii sunt binevoitori cu străinii. Un cuplu de aproximativ 50 de ani ne-a ajutat să ne cumpărăm bilete de la automat, o femeie vârstnică ne-vorbitoare de engleză (dar care se pare că înţelegea limba respectivă) ne-a ajutat să găsim intrarea în studioul pe care-l aveam închiriat în Cracovia, personalul din gări a fost amabil  şi răbdător la toate întrebările noastre.
+ Tinerii cunosc şi vorbesc limba engleză. Ca şi personalul teraselor, hostelurilor şi gărilor prin care am fost noi.  Chiar şi cei din generaţia părinţilor noştri (50+) o rup acceptabil în limba engleză, ceea ce ne-a fost de mare folos.
+ Polonezele sunt frumoase, însă fără prea multe fasoane; îmbrăcate lejer, de vară, fără a afişa culori ţipătoare şi gablonţuri ridicole.  

– uri

– Cu toţii (ar trebui să) ştim că, în cel de-Al Doilea Război Mondial, Varşovia a fost bombardată până ce aproape a fost ştearsă de pe faţa pământului. Ulterior a fost reconstruită, însă istoria recentă a avut şi ea ceva de spus la capitolul stil arhitectural. De aceea nu ar trebui să vă surprindă că centrul oraşului este înţesat de clădiri în stil comunist şi zgârie-nori (probabil nişte glume, comparativ cu cei din New-York). Centrul vechi al Varşoviei (atât cât a mai rămas din el) mi s-a părut destul de tern, deşi este mult mai bine îngrijit şi aerisit decât cel din Bucureşti. În orice caz, densitatea teraselor pare a fi aceeaşi, doar că în capitala Poloniei străzile sunt mai largi. O zi în Varşovia este suficientă pentru a vă convinge de ceea ce am spus mai su.
– În Varşovia, preţurile la cazare sunt mult mai mari decât în Cracovia. Noi, pentru o sumă mai mare decât cea plătită pentru un studio din centrul Cracoviei, abia am găsit o cameră dublă într-un hostel destul de dubios, situat la vreo 4 km de centrul vechi al capitalei Poloniei.

Am senzaţia că am omis multe lucruri, însă dacă mai amân publicarea postării, cu siguranţă nu voi mai ajunge s-o public. Unul dintre lucrurile pe care am uitat să le adaug este o poză. Ei bine, cred că vă puteţi lipsi de ea.

M-am născut om şi am crescut robot. În prezent mă străduiesc să ajung în punctul din care am plecat. N-am reuşit în totalitate, însă cred că sunt pe drumul cel bun.

Când îmi explorez latura non-robotică, îmi place: să citesc şi să scriu, să croşetez şi să fac diverse obiecte “de mână”, să urc pe munte şi să înot în mare, să joc jocuri de societate.
Nu am uitat nici de micii mei prieteni cu blană, pisicile. Îmi place să petrec timp în compania lor, fapt pentru care umila-mi gospodărie este disputată de Kirb, Miarys şi Mioja.

Ihrielle – who has written posts on Kirb's Crib.


2 thoughts on “Last stop: Varşovia şi Cracovia

Leave a Reply

Your email address will not be published.


css.php