Lecturi de august 2012

Încerc de atâta timp să scriu câte ceva despre ceea ce citesc, însă niciodată nu reusesc să mă mobilizez. Păcat, zic eu, pentru ca sunt multe cărţi care merită mai mult decat o pomenire în lista de lectură sau o notă pe Goodreads.
Într-o zi care, din punctul meu de vedere, rămâne un etern azi, am luat decizia de a scrie câte ceva despre fiecare dintre ele, fără discriminare. Iar ca să-mi uşurez un pic misiunea, o să fac o dare de seamă lunară, precum cea de faţă – iniţiată mai la spartul târgului, deci cu ceva erori în apreciere.

Sister Queens de Sophie Perinot
Ficţiune istorică cu două regine surori, Marguerite şi Eleonor, despărţite de o apă mare, dar unite de afecţiunea pe care şi-o poartă, în ciuda rivalitatăţii dintre regatele lor. Franţa şi Anglia- monarhiile medievale în care se plasau cele mai îndrăgite ficţiunile istorice din copilăria mea. Constat cu bucurie, la ani buni distanţă de ultimul roman istoric citit, că gusturile nu mi s-au schimbat prea mult. Nu la acest capitol, chiar şi cu o Sophie Perinot care înfloreşte bine de tot adevărul, pe seama unor supoziţii (unele dintre ele se bazează pe nişte documente şi mărturii ale vremii). Dar, stai! Am uitat că tocmai ăsta-i farmecul lecturii. Iar cartea asta am savurat-o filă cu filă, deschizându-mi apetitul pentru mai multă acţiunea în compania surorilor. Devotament, afecţiune, trădare, dezamăgire, cruciade, adulter nu sunt nişte lucruri cu care dai nas în nas în fiecare zi.  5/5 stele .
Pentru că tot intrasem în atmosferă, am vrut să continui cu Four Sisters All Queens, roman care abordează aceeaşi perioasă, însă lărgeşte un pic cadrul pentru a le  cuprinde şi pe cele două surori mai mici. N-am avut succes, aşa că am revenit la dragostea din vara trecută…  

George RR Martin cu The Tales of Dunk and Egg 
Cred că nu ar fi greşit să-mi iau ca motto de cititor: Nicio vară fără RR Martin. Dar să revenim la serie. Dunk and Egg este localizată în Westerios (Yes!) cu vreo câteva decenii bune înaintea acţiunii din ASOF şi urmăreşte aventurile unui cavaler rătăcitor, Dunk şi a scutierului său, Egg. Hedge Knight este prima parte a seriei şi a fost lansată dub formă de bandă desenată în şase părţi. Primul  graphic novel pe care l-am citit merită o notă maximă. Celalte două părţi, Sworn Sword   şi Mystery Knight nu sunt cu nimic mai prejos, deşi sunt romane clasice, cu liniuţe, dar fără poze.  5/5 stele până la capăt.

The Cat, the Lady and the Liar de Leann Sweeney 
Este al treilea roman din seria de cosy mystery, Cats in Trouble. Am citit primele două părţi în iulie, imediat ce mi-am luat ebook reader-ul, însă nu am apucat să scriu nimic despre ele, deşi aş fi vrut. Probabil că nu este nimic spectaculos la aceste cărţi, cel puţin nu pentru cei care nu iubesc pisicile, însă lectura este uşoară şi plăcută, mai ales dacă aveţi prilejul de a vă bucura de ea în engleză. În schimb, pentru iubitorii micilor feline, trivia cu pisici este de milioane, deşi unele informaţii sunt eronate sau simple mituri. Dar pun pariu că habar n-aveaţi de tuxedo cat ;). Revenind la romanul de faţă,  lectura a fost la fel de pasionantă ca de obicei, însă între două cărţi scrise de Martin, parcă nu mai străluceşte aşa tare. Plus că încercarea de a ancora unele personaje din părţile precedente mi s-a părut pe alocuri forţată şi mult prea insistentă. 4/5 stele

The Cat, the Wife and the Weapon de Leann Sweeney 
În ce-a de-a patra parte a seriei încep să apară răspunsuri cu privire la trecutul ţinut sub tăcere al unui personaj. Asta nu poate fi decât bine, pentru că mai animă un pic lectura şi mai pune ceva paie pe foc.   În rest, nu ştiu ce să zic, dar bănuiesc că aceasta fiind ultima parte (publicată) a seriei bănuiesc că voi duce dorul atmosferei de mic orăşel din South Carolina, a casei lui Jillian, plină de pisici şi de prieteni veniţi în vizită. 4/5 stele

M-am născut om şi am crescut robot. În prezent mă străduiesc să ajung în punctul din care am plecat. N-am reuşit în totalitate, însă cred că sunt pe drumul cel bun.

Când îmi explorez latura non-robotică, îmi place: să citesc şi să scriu, să croşetez şi să fac diverse obiecte “de mână”, să urc pe munte şi să înot în mare, să joc jocuri de societate.
Nu am uitat nici de micii mei prieteni cu blană, pisicile. Îmi place să petrec timp în compania lor, fapt pentru care umila-mi gospodărie este disputată de Kirb, Miarys şi Mioja.

Ihrielle – who has written posts on Kirb's Crib.


7 thoughts on “Lecturi de august 2012

 1. Anca

  Am retinut titlurile .
  Pisicile (felinele in general ) sunt animale introvertite (cu unele exceptii ,evident ) si de aceea putine persoane reusesc sa le inteleaga si sa le accepte. Frecvent aud exprimarea : “pisicile sunt prefacute !” Eu consider ca pisicile sunt mandre! ( nu se gudura precum cainii )
  O persoana care a inteles foarte bine comportamentul felinelor a fost Walt Disney. Iti recomand sa vezi filmul : Motanul afurisit sau Acea pisica blestemata.( in regia lui W.Disney ) Merita !
  Spor la citit!

 2. ggl

  Eu am citit America fără etaje de Ilf şi Petrov, iar acum The World Without Us de Alan Weisman. Ambele sunt cam descriptive dar foarte faine. Înainte de astea ma citit Good Omens the Terry Pratchett şi Neil Gaiman şi Extremely Loud and Incredibly Close de Jonathan Safran Foer. Good Omes e lectură uşoară şi foarte distractivă, iar cealaltă, hmm, sunt faine în special părţile povestite de Oskar, oarecum sunt gen Catcher în the Rye dar nu chiar. Scrisorile lui bunicu-so îs cam boring şi overly sensitive, dar una peste alta merită şi-i cu surpriză la sfârşit.

  De tuxedo cat şiam, sunt bicolore cu gulerul alb.

 3. Ihrielle Post author

  Multumesc pentru recomandare, Anca. Nu sunt mare fan filme, dar o sa incerc sa-l vad 🙂

  ggl, am in plan niste Gaiman si Pratchett (nu neaparat impreuna). Si niste zeci de ebookuri SF si fantasy. Ilf si Petrov imi plac si nu prea. Adica mi-a placut Vitelul de Aur, insa nu ma atrage sa citesc America fara etaje… am si eu prejudeactile mele.

  Van cat stii ce este?

 4. ggl

  America fără etaje nu m-a prins chiar de la început, însă mi-a plăcut mult. Face nişte observaţii foarte sănătoase despre America şi americani, deşi mai bagă ceva propagandă sovietică. Am citit-o la mare, pe plajă.

  Are şi Pratchett o carte despre pisici, The Unadulterated Cat, însă mi s-a părut cam slabă. Mai era o altă carte redusă prin librării despre nu şiu ce motan care părea faină. Copertă galbenă.

  Da, sunt pisicile mai măricele care înoată de lângă lacul Van din Turcia. Sau pisici cu desen similar – albe, cu coada neagră şi două pete negre pe cap. Ca şi Grişa al nostru pe care l-a călcat din păcate maşina.

 5. ggl

  Eu am varianta ieftină a Americii fără etaje, cea pe hârtie de ziar ce a apărut anul ăsta la Polirom Top 10+, deci sigur nu pe a mea ai văzut-o. M-am bucurat mult când am găsit-o, pentru că n-aş fi dat sub nicio formă 45 de lei pe cealaltă ediţie. Acum să găsesc doar 12 scaune, care e out of print.

  Nu, nu-i Dewy. Cartea e galbenă; e cu ceva motan negru. E tradusă în română. M-ai făcut s-o caut acum: se numeşte Bozo şi cum mine. Am citit pe sărite şi părea faină.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


css.php