Lecturi de martie 2013

La marginea lumii de Astrid Wendlandt a fost recenzată pentru campania vALLuntar aici.

Criminali în serie – Laurent Montet
O foarte scurtă trecere în revistă a crimelor în serie, cu tipologii, statistici şi studii de caz. Mă aşteptam la o abordare mult mai amplă, care să includă mai multe premise ştiinţifice, însă asemenea pretenţii sunt cam mari pentru o lucrare de 120 de pagini.
2/5 stele

Vampiri şi vampirism. Autopsia unui mit – Claude Lecouteux
Fiindcă tot sunt la modă vampirii, în special sub formă de trilogii YA, am zis să intru în rândul lumii. Şi nu oricum, ci prin intermediul unei lucrări care abordează vampirismul combinând mai multe perspective: istorice, etnografice, literare.
4/5 stele

Romanul unui mare caracter – Corneliu Leu
Un remarcabil roman de ficţiune istorică ce-l are ca protagonist pe Vlad Ţepeş. Apreciez munca pe care autorul a depus-o pentru documentare şi-l felicit pentru inspirata alegere de a include şi sursele ce susţin mare parte dintre evenimentele descrise. Prin aceasta romanul capătă nu numai credibilitate ci şi abilitatea – tot mai rară în zilele noastre – de a-şi transpună cititorii în atmosfera sa. Singurul meu regret pe care îl am faţă de această carte (care face parte dintr-o trilogie istorică) este acela că nu se bucură de atenţia pe care o merită. Păcat.
4/5 stele

Dansînd pe Marte și alte povestiri fantastice
Ese cea de-a doua antologie a AtelierKult, cenaclul online care a ajutat mulţi autori de SF&F să ajungă faimoşi. Regăsim, aşadar, nume importante printre paginile sale şi povestiri foarte diferite, atât ca stil cât şi ca dimensiuni. Fiecare dintre cele 19 texte are ceva fascinant care îl face captivant, dovadă că nu degeaba a fost inclus în această antologie. Dintre acestea, referatele mele sunt: Cybervals (Mircea Coman), Radio Live (Mircea Pricăjan) şi Plimbarea de Seară (Florin Pîtea).
4/5 stele

M-am născut om şi am crescut robot. În prezent mă străduiesc să ajung în punctul din care am plecat. N-am reuşit în totalitate, însă cred că sunt pe drumul cel bun.

Când îmi explorez latura non-robotică, îmi place: să citesc şi să scriu, să croşetez şi să fac diverse obiecte “de mână”, să urc pe munte şi să înot în mare, să joc jocuri de societate.
Nu am uitat nici de micii mei prieteni cu blană, pisicile. Îmi place să petrec timp în compania lor, fapt pentru care umila-mi gospodărie este disputată de Kirb, Miarys şi Mioja.

Ihrielle – who has written posts on Kirb's Crib.


Leave a Reply

Your email address will not be published.


css.php