Lecturi de septembrie 2012

Septembrie a fost o lună bogată în cărţi începute şi săracă în cărţi terminate. Dacă materialele de construcţie ar fi fost măcar o nuvelă, atunci cu siguranţă altfel ar fi stat lucrurile.

Febra de Serge Brussolo
Primul roman pe care îl citesc în română şi, pe deasupra, tipărit, de când am ebook-ul. Contrar aşteptărilor, nu am avut niciun şoc pentru că am fost “prevenită” asupra imaginaţiei bolnave a lui Brussolo. Să zicem că în cazul de faţă avem de-a face cu un animal în hibernare care, aflat în spaţiul cosmic, devine un fel de planetă (generază atmosferă, forţă gravitaţională şi altele necesare vieţii). Intriga este interesantă, însă descrierile nu pică prea bine stomacurilor sensibile (animalul ăla de planetă transpiră abundent, are febră, supurează… depinde unde te afli). Personajele principale nu se remarcă prin nimic, decât poate prin detalii despre viaţa lor care nu au nicio legătură cu evenimentele pe care le urmărim (sigur muriţi de nerăbdare să aflaţi cum şi-a pierdut Liza virginitatea la 25 de ani). Ceea ce mă face să cred că Brussolo a ţinut morţiş să  scoată un roman (în varianta micro) şi nu o nuvelă. Dar este francez, aşa că o să i-o trec cu vederea (orice ar însemna asta)… 4/5 stele

The Name of the Wind (Kingkiller Chronicles #1) de Patrick Rothfus
Mulţi ani m-am ferit de fantasy ca de dracu’ pentru că mi se părea copilăresc şi stupid. GRR Martin (mai mult) şi Tolkien (mai puţin) mi-au dovedit contrariul. După ce i-am descoperit pe cei doi coloşi, mi-a fost teamă să încerc alţi autori. De The Name of the Wind am dat întâmplător, datorită asemănării titlului cu cel al unui roman semnat de Carlos Luis Zafon (Umbra vântului). După ce am citit descreierea – povestea unui tânăr care ajunge să fie cel mai mare vrăjitor – am ridicat din sprânceană nu prea încântată. Însă am decis să-i dau o şansă, motivată nu de scorul mare de pe goodreads (în fond, şi Twilight este bine cotat) cât de un lung drum pe care-l aveam de mers cu trenul în compania unui număr restrâns de cărţi stocate în ebok reader.
Încă de la primele pagini am avut convingerea că am făcut cea mai bună alegere. Încă nu ştiam încotro avea să ducă povestirea, unele aspecte îmi erau neclare sau chiar trase de păr, însă Rothfuss are un stil de a povesti care te acaparează, te absoarbe şi te eliberează în acelaşi timp, doar pentru ca mai apoi să te prindă şi mai tare. Însă asta merge până la un punct, pentru că, indiferent cât de interesantă şi bine spusă este povestea, dacă se repetă prea mult sau insistă pe amănunte prea puţin importante, începe să se desumfle ca un balon în care s-a pompat prea mult aer; Rotfuss are tendinţa asta, ceea ce i-a adus doar 4/5 stele

Evolution: Vol. 2
Colecţia de proză scurtă este în curs de recenzare (de fapt, îi lipsesc diacriticele) pentru a apărea într-o postare separată . Dar dacă nu mai puteţi de curiozitate, puteţi arunca un ochi la semi-recenzia din limba engleză 4/5 stele

M-am născut om şi am crescut robot. În prezent mă străduiesc să ajung în punctul din care am plecat. N-am reuşit în totalitate, însă cred că sunt pe drumul cel bun.

Când îmi explorez latura non-robotică, îmi place: să citesc şi să scriu, să croşetez şi să fac diverse obiecte “de mână”, să urc pe munte şi să înot în mare, să joc jocuri de societate.
Nu am uitat nici de micii mei prieteni cu blană, pisicile. Îmi place să petrec timp în compania lor, fapt pentru care umila-mi gospodărie este disputată de Kirb, Miarys şi Mioja.

Ihrielle – who has written posts on Kirb's Crib.


Leave a Reply

Your email address will not be published.


css.php