Mărunţiş

De ce atunci când ai de achitat o sumă de 1,30 de lei şi nu ai cu ce altceva să plăteşti decât cu o bancnotă de 50, vânzătoarele fac mutra aia speriată de parcă le-ai fi fluturat prin faţa ochilor un pistol şi nu bani?
Şi de ce, după ce îşi revin din şoc, insistă să le dai neapărat suma fixă (“nu aveţi 1,30 lei, mergeţi şi schimbaţi în altă parte!”), deşi au casa plină de mărunt din toate felurile (dar asta observi abia după ce ai apucat să te scormoneşti prin toate buzunarele şi să plăteşti).

Or fi având cumva vânzătoarele vreo normă de mărunt pe care trebuie să-l colecteze zilnic (pentru puşculiţa patronilor)? Sau or fi sărbătorind Ziua (cu variaţiuni: Luna,Anul) Internaţională Anti Scăderea Matematică?

P.S.: Mi-e dor de vânzătoarele care-ţi numărau restul în palmă: 10… 20… 30… 40… 50

M-am născut om şi am crescut robot. În prezent mă străduiesc să ajung în punctul din care am plecat. N-am reuşit în totalitate, însă cred că sunt pe drumul cel bun.

Când îmi explorez latura non-robotică, îmi place: să citesc şi să scriu, să croşetez şi să fac diverse obiecte “de mână”, să urc pe munte şi să înot în mare, să joc jocuri de societate.
Nu am uitat nici de micii mei prieteni cu blană, pisicile. Îmi place să petrec timp în compania lor, fapt pentru care umila-mi gospodărie este disputată de Kirb, Miarys şi Mioja.

Ihrielle – who has written posts on Kirb's Crib.


5 thoughts on “Mărunţiş

 1. Moshu

  O, da! Asta cu restul e una din ofticile mele cotidiene cele mai mari, care surclasează chiar chestii care ar fi mai importante, dacă judeci obiectiv. Mă scoate din minți criza asta de mărunt, care nu se manifestă doar când ai de dat doar 1,30 lei, dar și când ai sume mai mari. În loc să păstreze bani mai mulți în casă (că totuși nu-s jafurile armate așa de dese la noi), ei preferă să te pună pe tine să ai mărunt, de parcă interesul lor n-ar fi să vândă.

  Ce e tare e că și dacă au să îți dea, încearcă întâi să te facă pe tine să le dai mărunt, cumva ca și cum păstrează mărunt pentru un viitor client ipotetic pentru care nu ar avea să dea rest. Iar acel client ipotetic nu vei fi niciodată chiar tu. Partea proastă e că m-am molipsit și eu de concepția asta, mereu încerc să scap de bancnotele mari cât mai repede ca să am cât mai mult mărunt 😀

  Ce mai observasem într-o vreme, la farmacii mai ales: mergeai după-masa sau seara cu bancnotă mare și nu aveau mai deloc bani în casă, de parcă ori nu vânduseră nimic toată ziua (wtf!?), ori la o anumită oră vin unii să le ia banii, ca la taxele de protecție 😀

  Ca fapt divers legat de rest, cum comandăm noi la prânz zilnic de la un restăurănțel din zonă, nenea care livrează are un obicei foarte drăguț. Când numără bancnotele să îți dea rest, _scuipă_ efectiv pe degete după fiecare bancnotă, oricâte bancnote ar avea de numărat. Evident că pe urmă iei cam cu juma de mână banii… dar cum niciodată nu s-a plâns că nu ar avea să dea rest, apreciez asta și trec peste orice altceva :-))

  Gata, m-am răcorit, mă întorc la muncă 😀

 2. ggl

  Un prieten a vrut să cumpere ceva patiserie, vânzătoarea n-avea să-i dea rest. A zis că merge la protecţia consumatorului, iar vânzătoarea i-a luat din faţă patiseria.

  Mie au cam tot timpul să-mi dea mărunt şi la pâine şi la aprozar. Numai cu taximetrişti am mai avut probleme. Şi la piaţă. Invariabil la piaţă.

  Eu încerc de obicei să mă scap de mărunt că nu-mi place să-mi fie portmoneul ticsit cu fise.

 3. Moshu

  Ggl, când am zis mărunt nu m-am referit la fise 🙂 Măruntul pe care nu vor ăștia să îl dea ca rest constă în bancnote de 1 și 5 lei în special și chiar și de 10 lei când dai una de 50 și trebuie să îți dea rest mult (ca în cazul povestit de Ihrielle).

  Culmea, la piață au mereu, n-am avut niciodată probleme. Sau poate e mai specială piața Veteranilor.

 4. Ihrielle Post author

  Nici eu n-am avut probleme la piata cu maruntul. Mai degraba imi dadeau fara 10 sau 20 de bani decat sa-mi spuna ca n-au a-mi dea rest (banuiesc ca se se tem sa nu cumpar de la altcineva).
  In schimb am probleme cu restul in magazine mari, cu pretentii, gen Mega Image.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


css.php