Moţufanii

În credinţa studenţilor căminişti, moţufanii sunt un fel de spiriduşi diabolici ai casei camerei. Aceştia au prostul obicei ca, atunci când îţi este lumea mai dragă, să-ţi ascundă fix obiectele de care ai nevoie, care îţi plac sau care fac parte dintr-o pereche şi nu pot fi folosite altfel decât împreună.
De respectivele creaturi am aflat într-o zi când căutam disperată şlapul de baie (celălalt era sub pat) şi nu-l găseam. “Ţi l-or fi luat moţufaniii”, mi-a trântit-o colega de cameră. De unde am presupus că ea ştia de soarta lui, dar nu voia să spună (cine ar recunoaşte că a aruncat cu şlapul tău după un gândac şi, în loc de bietul Megaloblatta blaberoides a nimerit fereastra… deschisă). Ca să-mi verific ipoteza am plecat să-l caut după cămin, unde ştiam eu că aruncă studenţii chestii pe geam. Nu l-am găsit, aşa că m-am întors înapoi în cameră şi m-am prefăcut a fi înghiţit povestea cu moţufanii (în fond, nu puteam să ţip: “Ce-ai făcut cu el? Ce-ai făcut cu papucul meu?)

***************************************

De ceva vreme, nu găsesc una dintre şosetele mele preferate, turcoaz cu dungi galbene şi maro (nu glumesc). Zadarnic am răscolit fosta casă cu susu-n jos şi vice-versa, căci nicăieri nu a fost de găsit şoseta mea. “Oi fi aruncat-o din greşeală la gunoi, oi fi scuturat-o pe geam saaaau… or fi furat-o moţufanii!”, mă agăţ de ultima speranţă (mă rog, până acum moţufanii nu mi-au înapoiat niciunul dintre multiplele obiecte pe care mi le-au sustras de la studenţie încoace). Aşa a trecut anul, m-am mutat, a mai trecut aproape un an şi-n noua casă, dar numai nu m-am îndurat să arunc şoseta rămasă văduvă, în speranţa că poate-poate îi voi găsi perechea.
Şi nu m-am înşelat. Aseară, în timp ce împachetam rufele proaspăt luate de pe sârmă, bag de seamă că un cearşaf de pătură este mai umflat într-un colţ. La pipăit părea a fi o şosetă, aşa că bag mâna după ea şi extrag un neaşteptat exemplar turcoaz cu dungi galbene şi maro. “Ea este!” mi-am spus cu satisfacţie şi dezamăgire în acelaşi timp, gândindu-mă că dacă ar fi fost vorba de ceva mai important, aş fi vărsat şi câteva lacrimi pentru a sublinia emoţia descoperirii. În fine, după ce mi-am venit în fire, a început să încolţească teama că poate moţufanii mi-au jucat un renghi şi au băgat în maşina de spălat nu şoseta rătăcitoare, ci şoseta văduvă. Aşa că fuga la sertarul cu şosete, caută perechea, găseşte-o şi pune-te pe comparaţii: rătăcitoarea este mai decolorată şi mai scămoşată ca văduva, dar miroase mai bine (a balsam). După toate aparenţele, a fost spălată de mai multe ori.

Analizând situaţia, cea mai pertinentă ipoteză ar fi că timp de aproximativ doi ani, şoseta rătăcitoare a stat ascunsă în cearşaful plic pe care în tot acest timp l-am spălat şi folosit (cu pătura introdusă într-ânsul) de zeci de ori. Ori, în aceste condiţii, cum a fost posibil să nu dau peste ea? Care ar fi fost şansele ca, împachetând de n ori un cearşaf să nu observ nici măcar o dată că este ceva înăuntrul lui?

Aşa-i că parcă începeţi să credeţi şi voi în moţufani?

M-am născut om şi am crescut robot. În prezent mă străduiesc să ajung în punctul din care am plecat. N-am reuşit în totalitate, însă cred că sunt pe drumul cel bun.

Când îmi explorez latura non-robotică, îmi place: să citesc şi să scriu, să croşetez şi să fac diverse obiecte “de mână”, să urc pe munte şi să înot în mare, să joc jocuri de societate.
Nu am uitat nici de micii mei prieteni cu blană, pisicile. Îmi place să petrec timp în compania lor, fapt pentru care umila-mi gospodărie este disputată de Kirb, Miarys şi Mioja.

Ihrielle – who has written posts on Kirb's Crib.


9 thoughts on “Moţufanii

 1. ggl

  Şi eu am păţit faza cu şoseta în cearşaful plic sau în faţa de pernă. De atunci dacă nu găsesc perechea unei şosete ştiu exact unde să caut.

  Nu ştiam de moţufani.

 2. Ihrielle Post author

  Moshu, nu neg, o fi şi Kirb un pui de moţufan 🙂

  ggl, tind să cred că moţufanii trăiesc numai la mine în casă. Dar mai aştept să văd şi ce impresii îmi împărtăşesc ceilalţi. Poate n-oi fi eu … numai eu :))
  Totuşi… este un pic dubios să extragi ditamai plapuma în cearşaf şi să nu “scoţi” şi altceva cu ea.

 3. Moshu

  Mi-am amintit unde mai văzusem expresia, circula mai demult un mesaj 404 customizat cum se mai vede înca mai jos:

  http://www.voyages-voyages.ro/

  Mă rog, cred că chestia asta mă amuza acum ‘jde ani, acum mi se pare lame. Oricum a se observa propoziția “Au sterpelit-o mutufanii dracu’!” din primul rând 😀

 4. Ihrielle Post author

  Moshu, ‘abar n-aveam de treaba asta, care chiar este cam lame. Probabil tot un student a scris-o :)).

  Moţufanii mei sunt diferiţi de muţufanii lor 😀

 5. Cami

  super funny :)) eu cred, pentru ca mi-au firat stiloul de aur si nu mi l-au dat nici pana acum. sper sa crape de invidie cand imi vad noul stilor atent plasat intr-un penar suficient de mare cat sa nu incapa decat in geanta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


css.php