Plimbări clujene: la Turda, în salină

La Cluj mi-am dorit să merg anul acesta, la Cluj am ajuns… pentru un mic periplu transilvan. Conform planului de vreme bună, în prima zi am plecat la Turda pentru a vizita salina, căreia i s-a dus vestea până peste munţi de spectaculoasă ce este, fapt datorat şi recentei sale modernizări (încheiată la începutul anului).

O dată închisă uşa, ca o barieră în faţa căldurii zilei, coridorul principal pare fără sfârşit. De-o parte şi de alta a acestuia, pereţii de un negru spălăcit sau de un verde murdar, şoptesc secretul a zeci de ani de trudă printre bulgării de sare.

Salina Turda - Galeria Franz Josef
Salina cuprinde două mine principale: Rudolf şi Terezia, precum şi câteva  săli. Într-una dintre acestea se poate vedea crivacul folosit la mijlocul secolului XIX pentru extracţiile din mina Rudolf.

În urma modernizării, mina Rudolf a devenit un spaţiu de agrement pentru turişti, dotat  cu sală de spectacole, terenuri de mini-golf, loc de joacă pentru copii, ba chiar şi un carusel panoramic care, din motive misterioase, nu era pus în funcţiune.

Salina Turda - Perete de sare
Perete de sare

50 metri mai jos de aceasta este mina Terezia, remarcabilă atât prin cascada de sare de pe versantul nordic, cât şi prin lacul natural format în interiorul său. O dată cu modernizarea salinei, lacul s-a îmbogăţit cu un debarcader şi o “zona rezidentiala” desprinsă parcă din WoW .

Salina Turda - Mina Terezia
Mina Terezia

O vizită în salina Turda este genul de experienţă care-ţi taie respiraţia: aici armonia dintre natură şi intervenţia omului, de astă dată benignă,  este atât de profundă încât nu poate fi redată altfel decât prin stări sufleteşti. Calm şi surpriză.

Notă: dacă vreţi argumente suplimentare pe baza cărora să îmi daţi dreptate, evitaţi perioada prânzului; este foarte aglomerat.

Adaugat mai târziu, dar nu mai puţin important: Accesul în salină se poate face numai  în intervalul orar 9 – 13.30  (multumesc, ggl, pentru completări).

M-am născut om şi am crescut robot. În prezent mă străduiesc să ajung în punctul din care am plecat. N-am reuşit în totalitate, însă cred că sunt pe drumul cel bun.

Când îmi explorez latura non-robotică, îmi place: să citesc şi să scriu, să croşetez şi să fac diverse obiecte “de mână”, să urc pe munte şi să înot în mare, să joc jocuri de societate.
Nu am uitat nici de micii mei prieteni cu blană, pisicile. Îmi place să petrec timp în compania lor, fapt pentru care umila-mi gospodărie este disputată de Kirb, Miarys şi Mioja.

Ihrielle – who has written posts on Kirb's Crib.


6 thoughts on “Plimbări clujene: la Turda, în salină

 1. ggl

  Pacat ca is bugetari tampiti. Au un program super aiurea. De la 9 la 13.30 poti sa intri in salina. De parca omul muncii nine-to-five poate sa mai ajunga si la salina! Normal ar fi sa fie deschis in fiecare zi de la 10 la 22. Solutia pe care au gasit-o ei la aglomeratia din weekend a fost ca au scumpit biletul.

  1. Ihrielle

   Mare dreptate ai: in graba mea de a expune “problema” cat e proaspata, am uitat sa scriu despre program (unde mi-a fost capul?). Voi repara degraba nedreptatea facuta potentialilor turisti orbiti de poze. Multumesc pentru completari!

   P.S. pacatul le rezerva o ploaie de pucioasa, acum cu -25% mai concentrata 😛

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


css.php