Program de plăţi online la DGITL4

Unul dintre motivele pentru care îmi place să-mi plătesc online facturile şi dările  este posibilitatea de a face respectivele operaţiuni în ce moment al zilei vreau eu, nu doar în intervalul 10-16, cum şi-ar dori ei.

Însă DGITL (Direcţia Generală de Impozite şi Taxe Locale) Sector 4 a găsit o cale să-mi răpească această plăcere, restrângând disponibiltatea programului de plăţi, după cum urmează:

Impozite

Mai întâi, îi iert că au scris cu caps lock și roșu în același timp și că la ei “va fi” are mai multe i-uri decât prevede legea. Nu din milă sau compasiune – așa ceva este inadmisibil pentru un site public, aparținând unei instituții ce ne ia anual banii – ci fiindcă vreau să trec mai repede la întrebarea care mă macină:

Cât de slabe trebuie să fie serverele pe care le au de vreme ce capii instituției se tem că acestea nu pot susţine concomitent activitatea curentă a angajaţilor şi extraordinarul aflux de accesări (gândiţi-vă numai câte mii de oameni se grăbesc să-şi plătească online impozitele, în acest timp)?

Nu mă grăbesc să dau un răspuns, însă am constat că, week-end-ul ăsta, hamsterii care alergau din greu pe roată pentru a ține serverele în funcțiune au fost în grevă:

Error

Mă nemulțumește să văd că statul român, deși îi sclipesc ochii după banii noștri mai ceva ca lupului după Scufița Roșie, nu este capabil să pună la dispoziția noastră, cetățenii săi, un amărât de sistem de plăți on-line prin care să ne ia banii pe care ni-i cere cu atâta disperare. Un server puternic, care să funcționeze fără întreruperi indiferent de traficul de utilizatori, poate fi închiriat la prețuri foarte bune. Bineînțeles, pentru cei interesați ca site-urile lor să poată fi accesate oricând de către oricine, nicidecum pentru niște instituții ale statului obișnuite cu contracte de zeci de mii de euro pentru nimicuri, în virtutea principiului Dacă site-ul nu merge, omul vine și plătește la ghișeu, că n-are de-ales.

Nu știu despre voi, dar mie începe să-mi fie rușine că trăiesc în asemenea țară în care totul este părere, aparență și deșertăciune.

 

Update: Se pare că vorbele mele de bine nu au rămas fără ecou, căci în seara de 4 februarie 2013 hamsterii s-au întors.

M-am născut om şi am crescut robot. În prezent mă străduiesc să ajung în punctul din care am plecat. N-am reuşit în totalitate, însă cred că sunt pe drumul cel bun.

Când îmi explorez latura non-robotică, îmi place: să citesc şi să scriu, să croşetez şi să fac diverse obiecte “de mână”, să urc pe munte şi să înot în mare, să joc jocuri de societate.
Nu am uitat nici de micii mei prieteni cu blană, pisicile. Îmi place să petrec timp în compania lor, fapt pentru care umila-mi gospodărie este disputată de Kirb, Miarys şi Mioja.

Ihrielle – who has written posts on Kirb's Crib.


2 thoughts on “Program de plăţi online la DGITL4

  1. ggl

    E program bugetar, ce ştii tu. Program cu publicul zilnic după ora 16. În rest piticii de pe server sunt ocupaţi cu treburi administrative cum ar fi băutul cafelei, învârtitul dosarelor sau bârfa zilnică. Nu e vorba de cât de slabe, ci ca rulează pe Win32 care se suge când rulează mai mult de patru threaduri concrurente. Mai ales că au trântit şi un Tomcat pe el. Cineva trebuie că a luat bani buni statului pentru şandramaua asta care nu merge. Sistemul ne îndeamnă la grevă fiscală.

  2. Ihrielle Post author

    Evident ca cineva a luat bani buni, altfel serverul cu pricina ar fi mers ca uns. Iar cand spuneam server bun, aveam in minte unul care sa functioneze conform solicitarilor la care este supus, indiferent daca asta tine de hardware sau software sau de hamsterii care alearga pe roata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


css.php