Reorganizare în stil 2/1

În România, oamenii au revenit pe șantiere, la birouri și ghișee pentru a trage simultan la jugul capitalismului – unii hăis și alții cea – în locul boilor porcilor pe care i-au sacrificat în speranța că vor fi recunoscuți drept porci capitaliști. Iu-hu! Criză, credite, restructurări, recuperări și ore suplimentare, tăieri de bugete, termene limită și stres, pe toate le-am auzit astăzi și mi s-au părut atât de străine de parcă aș fi pășit, printr-un portal, din altă lume…

Într-un univers paralel, angajații unei companii – al cărei nume nu-l dau publicității – au găsit pe birouri, în prima lor zi de serviciu din 2013, un straniu mesaj:

Stimați colaboratori,

Ca urmare a răcirii globale ce afectează întreaga planetă, vă aducem la cunoștință decizia Companiei de a continua activitatea profesională, ridicând în schimb temperatura din birouri de la 27° C la 30° C, astfel încât activitatea dumneavoastră profesională să nu fie impactată negativ de condițiile climaterice.

Pentru a putea asigura cantitatea de lemn necesară obținerii surplusului termic, începând cu data de 13.01.2013 Compania va demara un program de reorganizare a spațiului de lucru, aplicabil pe întreg perimetrul său. Programul poartă numele 2/1 și definește într-un mod simplu și prietenos principala acțiune ce îl definește: atribuirea unui singur scaun la doi angajați.

Programul 2/1 a fost conceput astfel încât aplicarea lui să se facă în condiții de maximă productivitate pentru toți angajații din întregul perimetru al Companiei, fără a întrerupe programul de lucru de 12 ore sau a-l prelungi în mod nejustificat. În acest scop s-a stabilit ca fiecare pereche de colaboratori alocată unui scaun să utilizeze mobilierul respectiv intervalul orar 08:00 – 20:00, concomitent.

Pentru a fluidiza organizarea activității, selecția perechilor de utilizatori se va face în funcție de următoarele criterii:

 • a) Indicele de masă corporală. În program vor fi admiși doar angajații cu un IMC<18,5. Cei care nu se încadrează în acest barem sunt sfătuiți să facă tot posibilul pentru a se alinia standardelor companiei.
 • b) Dextritatea. Pentru a nu se stingheri unul pe celălalt în activitatea profesională, cei doi colaboratori alocați aceluiași scaun trebuie să formeze o pereche ambidextră. Deoarece statisticile departamentului de Resurse Umane indică o prevalență în Companie a stângacilor în proporție de 70%, sfatul nostru este ca 20% dintre colaboratorii aflați în această categorie să urmeze cursuri de reconversie manuală, astfel ca până la demararea programului să fie capabili să desfășoare activitatea profesională ca dreptaci.
 • c) Toleranța termică. Deoarece imaginea angajatului se reflectă în imaginea Companiei, ne dorim ca și colaboratorii noștri să se prezinte impecabil. De aceea vor fi respinși din program cei care vor face dovada că nu pot face față noilor condiții de lucru și vor transpira. Pentru a se evita situațiile neplăcute, testele de toleranță termică se vor face înainte de a demararea programului.

Suntem convinși că veți primi programul 2/1 cu același entuziasm cu care ați întâmpinat și salariul anual și că, de asemenea, veți trata cu maximum de seriozitate normele metodologice de aplicare a acestuia.

Vă mulțumim pentru cooperare și vă dorim mult succes!

=============

Frigonisie Torpoare
Director Administrativ
frigonisie.torpoare@compania.com

 

Să mai spună cineva că firmele nu sunt preocupate de confortul angajaților lor…

P.S.: Mulțumiri colegului C, care mi-a oferit ajutor pentru germinarea ideii.

M-am născut om şi am crescut robot. În prezent mă străduiesc să ajung în punctul din care am plecat. N-am reuşit în totalitate, însă cred că sunt pe drumul cel bun.

Când îmi explorez latura non-robotică, îmi place: să citesc şi să scriu, să croşetez şi să fac diverse obiecte “de mână”, să urc pe munte şi să înot în mare, să joc jocuri de societate.
Nu am uitat nici de micii mei prieteni cu blană, pisicile. Îmi place să petrec timp în compania lor, fapt pentru care umila-mi gospodărie este disputată de Kirb, Miarys şi Mioja.

Ihrielle – who has written posts on Kirb's Crib.


6 thoughts on “Reorganizare în stil 2/1

 1. Costin

  Reconversie manuala!!! prea tare! prea tare!:) am ras cu lacrimi.
  As propune sa se ia totusi inca o masura. Un calculator la doi oameni. De exemplu, omul B lucreaza in fisierul excel “tabel1” iar omul C lucreaza cu o baza de date, sa-i spunem “Gica”.
  Mouse-ul se va folosi pe rand, iar schimbarea ferestrelor se va face cu alt-tab de cel care sta in stanga. Fiecare din cei doi de pe scaun lucreaza cate 5 minute. In timpul in care omul C nu are acces la mouse si taste acesta il va superviza pe omul B in activitatea lui in excel. Se va proceda si reciproc. In felul asta se vor realiza reduceri de costuri si mai mari. 1 calculator in loc de 2 si ore muncite reduse la jumatate pentru ca se va efectua si activitatea propriu zisa si verificarea in acelasi timp. in plus: nici nu poti sta pe internet decat daca ai incredere deplina in coscaunar. lucru care evident nu se intampla!:)

 2. Ihrielle Post author

  Un calculator la doua persoane va fi pasul doi, numai ca se va face o modificare la respectivele echipamente astfel incat sa poata fi utilizate de doi angajati simultan: un ecran impartit in doua, doua mouse-uri si doua tastaturi. Nu stiu prea multe detalii, dar voi reveni dupa ce voi contacta persoana de legatura din respectivul univers paralel. Pana atunci iti pot spune ca toate calculatoarele neutilizate vor fi vandute chinezilor lor, care nu copiaza nimic si nici nu produc ceva, asa ca sunt nevoiti sa cumpere totul la mana a doua.
  Evident, chinezii vor folosi calculatoarele pentru a trece cu bine peste racirea globala 🙂

 3. ggl

  Păi dispozitivul fizic devine un simplu terminal (tastatură + monitor) care afişează interfaţa cu utilizatorul. Procesarea şi stocarea datelor o muţi pe server. Practic uniteatea centrală înlocuită de server. Cealaltă variantă e cu thin client (similar cu platformele mobile) care rulează ceva SO local de pe memorie flash dar ţine datele pe server/cloud.

 4. Ihrielle Post author

  Pentru unii, asta cu stocarea şi procesarea datelor pe server sau cloud este mai SF ca existenţa unei lumi paralele în care acest lucru este implementat cu succes. Dar să nu mă hazardez în afrimaţii… 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


css.php