…sugested you to like… spam!

Numai diavolul putea să-mi sugereze să-mi fac cont pe facebook, ca de restul sugestiilor are cine se ocupa… Bunăoară persoane complet necunoscute care mă adaugă ca prieteni (aici e şi vina mea că pe unii i-am acceptat… şi pe alţii nu) ca apoi să îmi trimită mesaje de genul: Xulica sugested you to like nu-ştiu-ce-roman lansat acum două zile.

Bănuiesc că este redundant să spun că, din punct de vedere logic, etic, civic, este ipocrit să-mi manifest preferinţa pentru un lucru despre care nu ştiu nimic. În două zile nu aş fi avut timp să cumpăr cartea, darămite s-o mai şi citesc. Asta ca să nu punem la socoteala subiectul total inept (ceva cu satanisme, post-adolescenţi cu comportamente de puţoi teribilişti, droguri şi, evident, metal că fără el nu iese nicio carte cu priză la “roakeri” ).

Nu o să mă întreb ce este în mintea celor care îşi fac “prieteni” doar pentru a se promova, deşi nu pot pricepe cu ce te încălzeşte faptul că douazeci şi sapte de milioane de oameni dau like la ceva făcut de tine. Asta nu înseamnă că îl şi cumpără (dacă este de cumpărat), că îl şi citesc (dacă este de citit), că şi îl ascultă (dacă este de ascultat). Asta nu înseamnă nimic, în afară de faptul că douazeci şi şapte de milioane de persoane de pe facebook ştiu că tu faci cutare lucru (asta daca s-au obosit macar să citeasca descrierea proiectului tău). Şi cam atât.

De multe ori oamenii (prieteni sau nu) dau like din inerţie, fără a se sinchisi prea mult de subiectul aprecierii lor. Iar asta nu este un bug al facebook-ului, ci se întâmplă  în lumea reală, cu prietenii reali şi cunoştinţele reale care-ţi spun lucruri frumoase, dar rupte de realitate. Ei o fac pentru un bine suprem – al tău după cum îl invocă motivaţia de a nu-ţi răni sentimentele – care nu iese din incidenţa propriului confort psihic: să “scape” de sâcâielile tale (“arăt bine azi?”, “mă mai iubeşti?”, “iţi plac tumbele mele legat cu o funie de coada unui câine Dingo?” ), de teama că nu-i vei primi prea bine criticile, din comoditatea de a da explicaţii etc. De aici a pornit totul, din lumea reală în care fiecare încearcă să se puna la adăpost de câte ceva. Abia apoi s-a extins ca o plagă pe internet.

Dar deja mă îndepărtez de la ideea generală. Când vine vorba de lucruri simple, fără mize mari, oamenii obişnuiesc să acţioneze din inerţie, iar like-ul de pe facebook este cel mai bun exemplu. De câte ori nu aţi dat like la o pagină fără să vă intereseze în mod special subiect, doar pentru că aceasta aparţine unei persoane pe care o cunoaşteţi? Acum nu mai contează, în afară de faptul că unii au înţeles-o deja cu mult înaintea noastră şi o exploatează dupa propriile puteri: avem sau ne facem prieteni virtuali cărora le sugerăm sa dea like la pagina noastra (în fond, nu le cerem mare lucru, doar un click pe un buton).

Ei bine, dragii mei, mie începe să-mi miroasă a new-age spam

M-am născut om şi am crescut robot. În prezent mă străduiesc să ajung în punctul din care am plecat. N-am reuşit în totalitate, însă cred că sunt pe drumul cel bun.

Când îmi explorez latura non-robotică, îmi place: să citesc şi să scriu, să croşetez şi să fac diverse obiecte “de mână”, să urc pe munte şi să înot în mare, să joc jocuri de societate.
Nu am uitat nici de micii mei prieteni cu blană, pisicile. Îmi place să petrec timp în compania lor, fapt pentru care umila-mi gospodărie este disputată de Kirb, Miarys şi Mioja.

Ihrielle – who has written posts on Kirb's Crib.


15 thoughts on “…sugested you to like… spam!

 1. Cami

  Si eu primesc o gramada de sugestii din astea, dar le dau ignore fara nici o jena. Pana la urma daca nu-mi place sau nu cunosc, de ce as da like?
  Dar vezi ca ai uitat sa mentionezi invitatiile pe la tot felul de eventuri care mai de care mai “interesante”. Eu am primit pana si invitatii la eventuri de genul “vreau sa-mi fac prietena” sau “caut apartament”. Probabil e new age dating sau real estate :))

 2. Ihrielle Post author

  Cami, nu am uitat de ele. Pe astea le-am lasat intentionat pentru o postare viitoare (nu pot sa-mi termin dintr-un foc toate subiectele, nu? :P). Ah, da! Si pana nu primesc invitatie la “vreau sa-mi fac prietena cu apartament” nu am de gand sa misc vreun deget.

 3. ggl

  Eu n-am cont pe fakebook. Cică ar fi musai să-mi fac ca să pot da like la tot felul de mizerii. Şi să le pun la oameni tag-uri în poze. Şi să îmi pun şi mie ca să-mi invadeze alţii intimitatea. Ah da şi ca să-mi fac prieteni pe care nu-i vreau oricum.

  Se pare ca fakebook e cam degeaba. The Universe will continue to expand without it anyway, thank you.

 4. Ihrielle

  Eu a trebui sa-mi fac cont ca sa pot vedea pozele cu o verisoara plecata din tara (inca nu inteleg cu ce sunt mai prejos picasa, flicr sau alte site-uri dedicate pozelor). Foarte probabil, intr-o zi va avea soarta contului de hi5, a carui inclinatie spre prost gust o impartaseste cu fidelitate. Momentan il evit.

 5. Carach Angren

  Dar sa fii sunat de o ruda care si-a facut sapte conturi de facebook pe nume diferite (barbati, femei) si a-i da Like la toate balariile pe care le posteaza pe fiecare cont ce sa mai zic? Bine, conturile sunt facute pentru a atrage mustele in plasa: iubiti virtuali care concureaza cu conturile alternative ale sirenei batrane deja. Mai impresioneaza victima cu cate un deces al unei foarte bune prietene (cont alternativ), etc.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


css.php