Tot ce e de la Dumnezeu e bun?

În metrou, două mame cu copii mici, bucuroase că au văzut moaştele nu-ştiu-cărui-sfânt (probabil că Sf. Dumitru), nu reuşeau să se pună de acord care dintre gardieni/jandarmi/paznici fusese “mai săritor” şi le facilitase accesul în faţă fără a mai sta la coadă. Într-un final, văzând că nu ajung la niciun consens cu privire la identitatea binefăcătorului lor, cea mai înţeleaptă dintre ele a concluzionat: “Tot ce e de la Dumnezeu e bun”.

Şi acum să facem un mic exerciţiu, pornind de la căteva afirmaţii:
“Tot ce e de la Dumnezeu e bun” – după unii axiomă, deşi am nişte îndoieli în privinţa asta (vezi şi cazul Iov).
“Nu tot ce e bun e de la Dumnezeu” – teoremă a cărei demonstraţie o poate fiecare individual, la el acasă.

Revenind la cazul concret al celor două mame iubitoare de resturi umane: de unde au ştiu ele că intervenţia paznicilor a fost providenţială şi nu uneltirea diavolului? De unde garanţia că dacă te afli în biserică tot ce se întâmplă acolo este efectul voinţei divine? Pentru că tu eşti favorizat în detrimetul celorlalţi – tot oi ale “domnului” ca şi tine? Şi nu, faptul că ai copii mici nu este o scuză: nici tu şi nici ei nu sunteţi obligaţi să vă puneţi gurile pe aceleaşi cutii cu oase putrezite pe care le-au mai atins încă vreo câteva mii de oameni înaintea voastră.
Oare l-ar mai fi implicat pe dumnezeu în situaţia contrară în care altul le-ar fi luat, cu ajutorul gardienilor, locul la coadă băgându-se în faţa lor? Probabil că nu, deşi în mod evident acelora li s-a făcut un bine. Nedreptatea doare numai când se răsfrânge asupra ta. 

P.S.: SKULL-HASNA (Societatea kull a hanoracelor albe cu scheleţi negri Armani) speră ca prin intermediul mamelor iubitoare de oase vintage să atragă noi membri.

M-am născut om şi am crescut robot. În prezent mă străduiesc să ajung în punctul din care am plecat. N-am reuşit în totalitate, însă cred că sunt pe drumul cel bun.

Când îmi explorez latura non-robotică, îmi place: să citesc şi să scriu, să croşetez şi să fac diverse obiecte “de mână”, să urc pe munte şi să înot în mare, să joc jocuri de societate.
Nu am uitat nici de micii mei prieteni cu blană, pisicile. Îmi place să petrec timp în compania lor, fapt pentru care umila-mi gospodărie este disputată de Kirb, Miarys şi Mioja.

Ihrielle – who has written posts on Kirb's Crib.


4 thoughts on “Tot ce e de la Dumnezeu e bun?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


css.php