Tricoul cu Anthrax

tricou_formații

Primul tricou cu formații mi l-am cumpărat pe la sfârșitul clasei a IX-a, dintr-un magazin de covoare din Buzău. Intrasem cu o colegă să căutăm nu-știu-ce accesorii pentru perdele când am văzut, pe o margine a tejghelei pe care de obicei erau expuse traverse, mochete și preșuri cu model „persan”, câteva tricouri negre imprimate cu scheleți, cranii, fața lui Kurt Cobain și/sau ceva scris cu font dubios și cruci întoarse intercalate printre litere.

Sigur că acolo m-am dus mai întâi, la tricouri, nici nu se putea altfel, de când așteptam. Țin minte că pe toate le-am examinat, nu mi-a scăpat nici unul, le-am întors pe față și pe spate, le-am admirat în luminea gălbuie a soarelui care intra prin ferestrele înalte, zăbrelite ale magazinului, le-am pus pe lângă mine, căutând să-mi dau seama dacă mi se potrivesc ca mărime (pe vremea aia nu existau tricouri girlie, toate erau lălâi și lungi și ce bine era că nu ți se lipeau de șunci, iar vara, dacă mergeai suficient de repede, aveai ventilație la spinare și subsuori). Până la urmă am ales un tricou simplu cu care până și colega mea – care inițial strâmbase din buze la tot ce-i arătasem eu, motivând că sunt prea sinistre și deprimante – a trebuit să fie de acord că este simpatic. Cel mai simpatic.

Să vă spun și de ce:

Pe pieptul lui scria, cu litere albe, Anthrax, iar în zona abdomenului avea un cerc cu niscaiva cranii, carpiene, radiusuri, ulne și alte oscioare frumos desenate, mai frumos desenate chiar și decât cele din atlasul de anatomie. Împreună alcătuiau un ceas care arăta una dintre orele 10:25 sau 5:50. Nu știu exact care, indicatorii orari osoși nu erau prea bine diferențiați, dar mie mi-a plăcut imaginea.
Plus că pe spatele tricoului scria, cu galben, numele albumul – Persistence of Time.

Anthrax-Presistence-of_time

Persistence of Time. Îmi plăcea și asta. Suna ca un refren de-ăla prost de-l auzi în cap încă de când te trezești și nu te lasă până când nu te culci la loc, douăzeci de ore mai târziu, cu mucii în batistă și cu fruntea strălucind de febră – O să mori, mă, și n-o să-și amintească nici dracu’ de tine. De, aveam tot felul de gânduri de-astea dubioase că traiul este degeaba dacă în timpul lui nu faci ceva pentru care să fii pomenit și după ce se încheie. Pesemne mi se trăgea de la cârdul de filosofi pe care-i citeam cu aviditate pe sub bancă, în timpul orelor de informatică. Încă nu ajunsesem să iau în calcul că istoria omenirii colcăie de psihopați, nici că eu îmi doream să fiu pomenită în rând cu oamenii sănătoși la cap, carevasăzică, să stau în banca mea.

Habar n-aveam cum suna albumul respectiv și, țin minte, mi-a trebuit o vară întreagă (plus ceva cunoștințe care aveau casetofoane mai șmechere ca al meu – adică oricine altcineva în afară de mama) ca să aflu. De altfel, nici despre formație nu știam prea multe, în afara faptului că era thrash metal, un gen pe care nu prea îl ascultam.
Eu ascultam black, gothic și, arar, rock vechi. Tricoul cu Athrax mă făcea, pasămite, o impostoare. Dar era al meu și, mai ales, primul. Iar primul tricou cu formații trebuie tratat cu tot respectul.

L-am băgat la purtat prin casă imediat ce-am ajuns în București. Stăteam la cămin în vremea aia și nu aveam altă opțiune pentru garderoba de noapte decât pijamaua roșie imprimată cu zeci de Tweety mititei, pe care mi-o cumpărase mama înainte să purced în lume. Ca să zic așa, mi-am sacrificat tricoul cu Anthrax pentru o cauză onorabilă și onorantă.
Drept pentru care, când a venit vremea să îl pensionez, nu am șters pe jos cu el, ci l-am spălat cu detergent special pentru haine negre (deși tricoul ajunsese să bată mai mult în gri), l-am împachetat împreună cu un pliculeț de lavandă, ca să reziste timpului măsurat de molii, și l-am pus la păstrare. Este tot găuri și imprimeu jumulit, cu tivul descusut în față, dar există, are formă de tricou și, cel mai important, H-ul din Anthrax s-a păstrat perfect în ciuda celorlalte litere care s-au scorojit, s-au măcinat și, într-un final, au dispărut.
Într-o zi, una dintre cele multe în care voi fi celebră, o să-l vând pe bani buni și-o să-mi iau altul în loc, fix la fel, numai că nou-nouț. Uneori mi-e dor de zilele alea când mergeam țanțoșă pe stradă, mândră de tricoul meu cu Anthrax.

P.S.: Magazinul de covoare mai există și azi, în același loc, au schimbat doar tâmplăria.

 

Sursa foto 1

Sursa foto 2

M-am născut om şi am crescut robot. În prezent mă străduiesc să ajung în punctul din care am plecat. N-am reuşit în totalitate, însă cred că sunt pe drumul cel bun.

Când îmi explorez latura non-robotică, îmi place: să citesc şi să scriu, să croşetez şi să fac diverse obiecte “de mână”, să urc pe munte şi să înot în mare, să joc jocuri de societate.
Nu am uitat nici de micii mei prieteni cu blană, pisicile. Îmi place să petrec timp în compania lor, fapt pentru care umila-mi gospodărie este disputată de Kirb, Miarys şi Mioja.

Ihrielle – who has written posts on Kirb's Crib.


3 thoughts on “Tricoul cu Anthrax

  1. CarachAngren

    Primul meu ticou cu formatii a fost si ultimul 🙂 .

    Si nici macar nu mi l-am cumparat eu: l-am primit de la frate-meu – cred ca pe modelul ‘celui mai mic’. Era un tricou negru, 🙂 , cu Metallica, fara vreun album anume, numai cu trupetii. Stiu ca nu l-am purtat prea mult timp, maximum un an, dupa care l-am uitat prin dulap. S-ar putea sa-l mai gasesc pe-acasa.

    Problema mea cu tricourile si emblemele in general, cercei, lanturi, bratari, inele etc, era ca sunt prea specifice si, de cele mai multe ori, nu ma regaseam in ele. Motiv pentru care am ales sa port, mereu, un tricou Negru 🙂 .

  2. Răzvan T. Coloja

    Eu tot prin clasa a IX-a mi-am luat primul tricou. My Dying Bride – Turn Lose The Swans. Au urmat apoi Samael – Rebellion, câteva cu Metallica. Să fi avut vreo 8 deja prin clasa a XII-a. Noi, orădenii, le luam de la Teleprecizia, care era un fel de magazin cu de toate într-ale metalului: casete piratate, tricouri – chestii de-astea. Dar asta era prin 1994 și a trecut mult de-atunci.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


css.php