Vocabular: familia lexicala a cuvantului concediu

Fiind criza si vara in acelasi timp, cuvantul concediu este in mintea fiecarui angajat sarguincios. Dar mai mult decat atat, toti angajatii sarguinciosi au acelasi gand – respectiv cel de concediu – in acelasi timp. Dat fiind situatia, cum ar putea proceda angajatorii pentru a impaca pe toata lumea: pe angajati care, in plina criza, se gandesc numai la distractie dar si pe ei care actioneaza numai in favoarea intereselor companiei.

Ei bine, pentru a rezolva aceasta problema strategica, angajatori din toate tarile lumii au participat la o conferinta mondiala cu tema Concediile in situatie de criza. Concluzia acestei reuniuni a fost aceea ca, in acordarea concediilor si prioritizarea acestora, principalele criterii de care trebuie tinut cont sunt nevoile si motivatia angajatului, trecand pe planul doi interesele companiei.

In continuare nu voi detalia etapele prin care s-a ajuns la acest rezultat cel putin intrigant, ci voi oferi un exemplu ipotetic prin care poate fi demonstrata practic eficienta noii metode in gestionarea concediilor.

Pentru a determina nevoile si motivatia angajatului de a pleca in concediu, dar fara a leza interesele companiei, angajatorul are o mica discutie cu acesta:

– Din cate vad eu ai facut o cerere de concediu.
– Da…cateva zile la mare cu familia, baiguie angajatul nevenindu-i sa creada ca angajatorul surade cand ii vorbeste
– Iti place sa mergi in concediu?
– Cui nu i-ar placea?
– Dar tie iti place, te relaxeaza?
– Da…cum sa nu…dupa un an de munca…
– Ai muncit, intr-adevar…in calitate de angajat.
– Da, asa este.
– Dar cand o sa pleci in concediu, stii cum te vei numi?
– ?!…angajatul face eforturi sa identifice cuvantul, dar nu-i iese
– Concediat…angajatul care pleaca in concediu se numeste concediat.

M-am născut om şi am crescut robot. În prezent mă străduiesc să ajung în punctul din care am plecat. N-am reuşit în totalitate, însă cred că sunt pe drumul cel bun.

Când îmi explorez latura non-robotică, îmi place: să citesc şi să scriu, să croşetez şi să fac diverse obiecte “de mână”, să urc pe munte şi să înot în mare, să joc jocuri de societate.
Nu am uitat nici de micii mei prieteni cu blană, pisicile. Îmi place să petrec timp în compania lor, fapt pentru care umila-mi gospodărie este disputată de Kirb, Miarys şi Mioja.

Ihrielle – who has written posts on Kirb's Crib.


Leave a Reply

Your email address will not be published.


css.php